Članak

Političke manipulacije brojem nestalih

2. Marta 2015.00:00
U nastavku svjedočenja u Odbranu Ratka Mladića, Goran Krčmar je izjavio da ne zna za zvanični podatak o broju nestalih lica u BiH i Srebrenici, jer “ni u BiH ni u Srebrenici nije bilo popisa nestalih”.

This post is also available in: English

Krčmar, koji se od rata u institucijama Republike Srpske bavi razmjenom zarobljenika i potragom za nestalima, rekao je da je, zbog nedostatka spiska nestalih, “sve u sferi nagađanja i dnevne politike, kako kome odgovara”.

“Trenutno se u BiH operiše sa 8.000 do 13.000 nestalih, što je stvarno neozbiljno”, ocijenio je svjedok, dodavši da je do sada učestvovao u ekshumaciji i identifikovanju oko 3.500 osoba koje su se vodile kao nestale.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić optužen je za genocid nad oko 7.000 Bošnjaka počinjen u danima pošto su srpske snage zauzele Srebrenicu u julu 1995. godine. Mladiću se sudi i za progon nesrpskog stanovništva, koji je u nekoliko opština poprimio razmjere genocida, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Mladićev branilac Branko Lukić je tokom ispitivanja Krčmara prikazao snimke srpskih žrtava kojima su mudžahedini iz sastava Armije BiH (ABiH) odsjekli glave u ljeto 1992. godine.

Krčmar je precizirao da “te glave do dan-danas nisu pronađene”. On je opisao i ekshumaciju masovne grobnice “u strogom centru Sarajeva, ispod bolnice Koševo”, u kojoj je pronađeno 36 tijela, koja su bila skrivena, kako je ustvrdio, ispod pokopane mrtvorođenčadi iz bolnice.

Po Krčmaru, “do sada su u Sarajevu ekshumirana tijela 471 Srbina”.

Unakrsno ispitujući svjedoka, haški tužilac je ustvrdio da se u BiH još 7.000 osoba vode kao nestale, pored 2.500 posmrtnih ostataka u mrtvačnicama.

“Ne, ne mogu se složiti da ima 7.000… Nije uspostavljena evidencija nestalih, zato ima manipulacija”, odgovorio je Krčmar, koji je protekle nedjelje optužio vlasti u Sarajevu i Međunarodnu komisiju za nestale (ICMP) da “uveličavaju” broj žrtava širom BiH.

Na tvrdnju tužioca da su civilne komisije Republike Srpske za razmjenu stanovništva tokom rata bile “dio mašinerije etničkog čišćenja”, Krčmar je uzvratio: “To vi tvrdite, ne ja… Nisam u tome učestvovao, u razmjeni civila, i o tome ne mogu svjedočiti.”

Svedok je ustvrdio i da su nesrpski civili “odlazili dobrovoljno, na organizovan način”.

“Nisu odlazili iz pritvora, zatvora, već su odlazili svojom voljom”, kazao je Krčmar.

Razmjenu ratnih zarobljenika kojom se Krčmar bavio odobravao je, kako je rekao svjedok, Glavni štab VRS-a, a najčešće Mladićev pomoćnik za obavještajno-bezbjednosne poslove Zdravko Tolimir. Tolimira je Haški sud nepravosnažno osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici.

Suđenje Mladiću se nastavlja u utorak, 3. marta.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English