Članak

Počelo suđenje za zločin u Potocima

18. Februara 2015.00:00
Pred Sudom BiH počelo je suđenje Enesu Ćuriću, Ibrahimu Demiroviću, Samiru Kresi, Habibu Čopelju i Mehmedu Kaminiću, optuženima za zločine nad Hrvatima u Mostaru počinjene u drugoj polovini 1993. godine.

This post is also available in: English

Petorica optuženih se terete za hapšenje hrvatskih civila, među kojima je bilo djece, žena i staraca, i odvođenje uhapšenih u zatočeničke objekte u mostarskom naselju Potoci, kao i za njihovo maltretiranje.

Prema optužnici, Ćurić je bio pripadnik 49. brdske brigade Armije BiH (ABiH) i upravnik zatvoreničkog objekta u osnovnoj školi i drugim objektima u Potocima, Demirović komandant 47. brdske brigade ABiH, Kreso načelnik saniteta vojne jedinice brdske brigade koja je djelovala na području Bijelog Polja, a Čopelja i Kaminić pripadnici ABiH.

“Dokazat ćemo da su optuženi bili svjesni svojih djela”, rekao je tužilac Stanko Blagić.

Prema njegovim riječima, nepoznati vojnik ABiH, pripadnik brigade kojom je komandovao Demirović, ubio je trojicu zatvorenika za vrijeme obavljanja prisilnih poslova. Jedan od dvojice zatvorenika koji su bili ranjeni, kako je kazao tužilac, preminuo je za vrijeme kopanja na prvoj liniji.

Demirović je optužen i za silovanje zatvorenice koja će svjedočiti pod pseudonimom B. Kako je rekao tužilac, nepoznati vojnici ABiH su od jula do novembra 1993. godine izvodili ovu žensku osobu iz škole u Potocima, gdje je bila zatvorena, i predavali je Demiroviću, koji ju je silovao u obližnjoj kući.

“Svjedokinja B potvrdit će navod iz optužnice da ju je Ibrahim Demirović u više navrata silovao”, kazao je tužilac.

Branilac Kenan Ademović je rekao da će dokazati da Ćurić nije kriv, a isto je kazala i Odbrana Demirovića. Optuženi Kreso, kojem je na teret stavljeno nezakonito zatvaranje hrvatskih civila, rekao je kako mu je nejasno zašto je obuhvaćen ovom optužnicom.

“Iz iskaza svjedoka se ne vidi koja je moja krivica”, dodao je on.

Branilac Senad Dupovac je kazao kako je Kaminić optužen za jednu tačku opisanu na sedam i po redova optužnice. Prema optužnici, Kaminić je u zatočeničkom objektu u školi u Potocima udario duševnog bolesnika rukom u stomak.

Prvi svjedok Tužilaštva BiH bit će saslušan 3. marta.

Amer Jahić


This post is also available in: English