Članak

Bitka za Trnovo

17. Februara 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Trnovu, svjedok Tužilaštva BiH je kazao da je srpska vojska zauzela ovo mjesto krajem maja 1992. godine.

This post is also available in: English

“To je bilo opšte rasulo, haos. Gine se, ranjava se”, ispričao je Ismet Godinjak, nekadašnji pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Trnovo, i dodao kako je načelnik ove stanice bio optuženi Edhem Godinjak.

Nakon što više nisu mogli pružati otpor, muslimanska policija i Teritorijalna odbrana (TO), kako je rekao svjedok, povukla se u obližnja sela na području Trnova.

Prethodno, u aprilu 1992. godine, kako je kazao svjedok, došlo je do podjele policije u Trnovu. Srpski policajci, pojasnio je on, otišli su u hotel na Treskavici, gdje su formirali svoju policijsku stanicu.

Nakon što su srpske snage zauzele Trnovo, muslimanska policija, kako je izjavio, priključila se TO-u, a na mjesto komandanta ubrzo je došao optuženi Medaris Šarić.

“Najvjerovatnije da je on bio komandant i da je on nastavio komandovati TO-om i tom vojskom”, rekao je svjedok.

Godinjak i Šarić optuženi su zajedno s Mirkom Bunozom za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem ubistava i zatvaranja Srba u selima na području Trnova. Prema optužnici, Godinjak je bio načelnik SJB-a Trnovo, Šarić komandant TO-a u Trnovu, a Bunoza komandant jedinica Hrvatskih obrambenih snaga (HOS).

Prema optužnici, pripadnici policije, HOS-a, TO-a i drugi pripadnici Armije BiH (ABiH) ubili su više od 90 ljudi.

Svjedok je izjavio kako je na području Trnova primijetio pripadnike HOS-a, za koje je kazao da su “išli kuda su htjeli, radili šta su htjeli”.

“Hvalili su se da ubijaju četnike na linijama”, dodao je svjedok.

O pripadnicima HOS-a, kako je rekao, razgovarao je jedne prilike sa optuženim Šarićem, koji mu je kazao: “Pusti, Ismete, oni lažu.”

Krajem jula 1992. godine, kako je rekao svjedok, muslimanska TO izvršila je napad i zauzela Trnovo. “Bilo je poginulih ljudi koji su poginuli od granata”, dodao je on.

Svjedok je kazao kako je optuženi Godinjak učestvovao u borbama na obližnjem prevoju Rogoj i da su tada zarobljeni srpski vojnici.

Odgovarajući na pitanja Odbrane, svjedok je pojasnio kako je Godinjak bio nadređeni samo jednoj grupi za vrijeme borbi na Rogoju.

Na pitanja koja se odnose na udruženi zločinački poduhvat, svjedok je rekao kako nikada nije bilo naredbe po kojoj bi cilj muslimanske policije i TO-a bio da se ubijaju Srbi i uništava njihova imovina.

On je dodao kako HOS nije bio u koordinaciji s policijom i TO-om. Kazao je kako policija i TO nisu bile zadovoljne pripadnicima HOS-a, te da je tražen njihov odlazak.

Nakon zauzimanja Trnova, svjedok je, kako je rekao, radio pretres terena s kolegama i pronašao dokumentaciju srpske policije, vojske, kao i Srpske demokratske stranke (SDS). Tada je on, kako je kazao, saznao da se 1991. godine SDS spremao za rat, nabavljao oružje i spremao jedinice.

Suđenje se nastavlja 17. marta.

Amer Jahić


This post is also available in: English