Članak

Suđenje za zločine u Mostaru počinje sljedeće sedmice

13. Februara 2015.00:00
Suđenje petorici optuženih za zločine počinjene 1993. godine na području Mostara počet će u srijedu, 18. februara, čitanjem optužnice i izlaganjem uvodne riječi.

This post is also available in: English

Sud BiH je početak suđenja Enesu Ćuriću, Ibrahimu Demiroviću, Samiru Kresi, Habibu Čopelji i Mehmedu Kaminiću, nekadašnjim pripadnicima Armije BiH (ABiH) optuženim za zločine počinjene na području Mostara, zakazao za narednu sedmicu.
Na statusnoj konferenciji pred početak suđenja, tužilac Stanko Blagić najavio je saslušanje 44 svjedoka, te kazao da će mu za dokazni postupak biti potrebno 35 radnih dana.
Ćurić, Demirović, Kreso, Čopelj i Kaminić optuženi su da su od juna do decembra 1993. godine na području Mostara učestvovali zatvaranju civila hrvatske nacionalnosti koji su bili izloženi teškom fizičkom i psihičkom maltretiranju, te smješteni u neuslovnim prostorijama.
Prema optužnici, Ćurić je bio pripadnik 49. brdske brigade Armije BiH (ABiH) i upravnik zatvoreničkog objekta u osnovnoj školi i drugim objektima u Potocima, Demirović komandant 47. brdske brigade ABiH, Kreso načelnik saniteta vojne jedinice brdske brigade koja je djelovala na području Bijelog Polja, a Čopelja i Kaminić pripadnici ABiH.
Demirović je optužen i da je, kao pripadnik 449. istočnohercegovačke brdske brigade ABiH, 1993. u mjestu Potoci prisiljavao jednu osobu na seksualni odnos.
Odbrane su rekle da će plan dokaza iznijeti nakon dokaznog postupka Tužilaštva BiH.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English