Članak

Draganu Šekariću 14 godina zatvora

13. Februara 2015.00:00
Sud BiH osudio je Dragana Šekarića na 14 godina zatvora za ubistvo i silovanje počinjeno u ljeto 1992. godine na području Višegrada.

This post is also available in: English (English)

Šekarić je proglašen krivim da je početkom juna 1992. godine, s još nekoliko vojnika VRS-a, došao do jedne kuće u Kosovom Polju (općina Višegrad), te izveo nekoliko civila, da bi nakon toga u toj kući silovao zaštićenu svjedokinju S-1.

Presudom je Šekarić proglašen krivim i da je istog dana Fatimu Jamak ugurao u jednu od kuća, koja je bila zapaljena, a zatim pucao u nju.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Mira Smajlović je rekla da je Državno tužilaštvo dokazalo da je Šekarić počinio progon s umišljajem, te da su svjedočenja S-1 i zaštićene svjedokinje S-3 – koja je također bila u Kosovom Polju – bila “uvjerljiva i objektivna”.

“Odbrana je pobijala kredibilnost svjedokinja S-1 i S-3 s obzirom da su različito opisale osobu koju su one znale kao Dragana Goraždaka. Međutim, Vijeće smatra da su svjedokinje dale razložno objašnjenje za te razlike. Naime, one su bile u stanju straha i razumljivo je da nisu zapamtile detalje koji su za njih bili nebitni”, kazala je Smajlović.

Sutkinja je rekla i da je Vijeće odbilo Šekarićev alibi, ocijenivši svjedočenje Mike Topalovića – koji je izjavio da je u vrijeme silovanja i ubistva optuženi bio s njim u Srbiji – neuvjerljivim.

Smajlović je kazala da je Vijeće Šekariću izreklo kaznu od 14 godina, te da je kao olakšavajuće okolnosti cijenilo da je on porodičan čovjek s dvoje djece, a kao otežavajuće “bezobzirnost u počinjenju djela i nedostatak kajanja”.

Presudom je Šekarić oslobođen krivice po tri tačke optužnice – za učešće u napadu na Kokino Selo (općina Goražde), pljačku i odvođenje Džemaila Zukića i njegovog sina, koji nikada više nisu nađeni, te maltretiranje jedne osobe u logoru Uzamnica.

Sutkinja Smajlović je rekla da su svjedoci Državnog tužilaštva koji su govorili o napadu na Kokino Selo imali samo “posredna i neprecizna” saznanja o Šekariću, te da je zbog toga optuženi oslobođen krivice.

Šekarić je oslobođen krivice za učešće u pljački i odvođenju Džemaila Zukića i njegovog sina jer je, kako je istakla Smajlović, Vijeće ocijenilo da je iskaz svjedokinje S-2 neuvjerljiv.

U odnosu na optužbe za premlaćivanje svjedoka WG-025 u logoru Uzamnica u Višegradu, Smajlović je kazala da Državno tužilaštvo tokom suđenja nije ni saslušalo oštećenog jer nije dostavilo uvjerenje o statusu zaštićenog svjedoka iz Haškog tribunala.

“Zbog proceduralnih propusta Tužilaštva BiH i zbog nedostatka dokaza, Vijeće nije imalo drugih mogućnosti već da oslobodi optuženog krivice po ovoj tački”, rekla je Smajlović.

Šekariću je nakon presude produžen pritvor, u kojem se nalazi od oktobra 2014. godine.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom odjeljenju Suda BiH.

Denis Džidić


This post is also available in: English (English)