Članak

Boravak optuženog u Nikšiću

11. Februara 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Kalinoviku, svjedokinja Odbrane Zorana Bjelice ispričala je da je tokom 1992. godine optuženog viđala u Nikšiću (Crna Gora).

This post is also available in: English

Svjedokinja Mladenka Šarenac kazala je da je Zorana Bjelicu upoznala u junu 1992. godine u Nikšiću, dok je pomagao u dijeljenju pomoći u Crvenom krstu. Bjelica je svjedokinji, kako je rekla, dao neke stvari kroz prozor.

Šarenac je dodala da joj je poznato da je Bjelica u Nikšiću boravio sa suprugom i djecom, istaknuvši da je u oktobru 1992. godine dobila smještaj kod jedne porodice, a misli da je bila “vrata do vrata s Bjelicama”.

Na pitanje Milana Romanića, branioca optuženog, da li je čula da se Zoran Bjelica vraćao u Bosnu, svjedokinja je kazala da se nije vraćao te da je radio u nekoj automehaničarskoj radnji.

Šarenac je rekla da se u BiH vratila u novembru 1993., a misli su se Bjelice vratili nekoliko mjeseci ranije.

Zajedno sa Zoranom Bjelicom, za zločine počinjene u Kalinoviku sudi se Marinku Bjelici i Novici Tripkoviću. Tužilaštvo BiH ih tereti da su, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), u augustu 1992. godine učestvovali u ubijanju i mučenju civila bošnjačke nacionalnosti koji su bili zatvoreni u prostorijama Osnovne škole “Miladin Radojević” u Kalinoviku.

Drugi svjedok Odbrane, Nedeljko Dragović je ispričao da je u februaru ili martu 1992. godine dao Zoranu Bjelici vozilo njegovog rođaka kako bi otišao u Nikšić s porodicom, pojasnivši da je optuženi tada imao bebu od četiri dana.

Nakon godinu dana, Dragović je, kako je kazao, otišao u Nikšić i na stanici vidio Zorana Bjelicu.

Dragan Šulić, treći svjedok Odbrane na ovom suđenju, tvrdi da je u ratu poznavao Zorana Bjelicu.

“Čuo sam poslije rata da je izgubio dva brata”, rekao je Šulić.

Šulić je potvrdio da je nakon augusta 1993. godine kao pisar u Trećoj hercegovačkoj brigadi VRS-a vodio evidenciju i izdavao uvjerenja, te da su se ti podaci unosili u vojne knjižice.

“Moglo se desiti da podatak nije tačan, da se nekome upiše da je bio na zadatku a da nije bio. Nije bilo moje da provjeravam”, kazao je Šulić.

Svjedok je na pitanje Optužbe odgovorio da se ne sjeća da je popunjavao personalni karton za Zorana Bjelicu.

Željka Marenić, predsjedavajuća Vijeća Suda BiH, rekla je će biti izvršeno vještačenje zbog zdravstvenih problema Marinka Bjelice kako bi se utvrdilo da li je sposoban da prisustvuje suđenjima.

Nastavak suđenja zakazan je za 4. mart.

Albina Sorguč


This post is also available in: English