Članak

Zatraženo oslobađanje Tolića

6. Februara 2015.00:00
Odbrana Josipa Tolića zatražila je u završnoj riječi da Sud BiH njihovog branjenika oslobodi optužbi za zločine počinjene u Odžaku i Bosanskom Brodu.

This post is also available in: English

“Materijalni dokazi Tužilaštva BiH suprotni su tvrdnjama iz optužnice. Josip Tolić nije bio sredinom maja u školi u Odžaku. Prvi dan je u školu došao 28. maja 1992. godine”, naveo je branilac Rifat Konjić.

Tužilaštvo BiH tereti Tolića, bivšeg pripadnika 102. odžačke brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), da je od sredine maja do novembra 1992. učestvovao u zlostavljanju civila koji su bili nezakonito zatvoreni u prostorijama osnovne škole i tvornici “Strolit” u Odžaku, te u skladištu građevinskog materijala i Srednjoškolskom centru “Fric Pavlik” u općini Bosanski Brod.

Konjić je naveo kako je iz zatvorskog dnevnika vidljivo da je prvi spisak zatvorenika u odžačkoj školi napravljen onog dana kada je Tolić tu došao kao stražar, te da je odmah neke od zatvorenika odveo kod doktora.

“Karakteristično je za 19 od 28 svjedoka Tužilaštva BiH da su spominjali ime Josipa Tolića na glavnom pretresu, a to nije bio slučaj u istrazi”, naveo je Konjić.

Osvrćući se na pojedine tačke optužnice, Konjić je kazao da nisu tačne tvrdnje Tužilaštva BiH da je Tolić odveo zatvorenika Petra Maričića iz škole, od kada mu se gubi svaki trag.

Prema njegovim riječima, iz dokaza je vidljivo da je ovaj zatvorenik umro 12. maja 1992., kada Tolić nije bio stražar u odžačkoj školi.

“Kada je u pitanju smrt Radeta Tomanovića, ja ću samo kazati da je u ovom istom sudu nedavno potvrđena optužnica protiv Rešada Mujkića, kome se na teret stavlja da je izvršilac ubistva ovog zatvorenika”, rekao je Konjić.

Odbrana tvrdi da Josip Tolić nije kriv ni za smrt Svetozara Deronjića zvanog Četo, koji je, prema tvrdnjama svjedoka, preminuo u “Strolitu”.

“Materijalni dokazi pokazuju da Tolić nije nikada bio u ‘Strolitu’”, kazao je Konjić.

Optužbe da je Tolić seksualno zlostavljao zatvorenice, Odbrana je negirala riječima: “Neko to zove ljubav, a neko silovanje.”

U završnoj riječi Odbrana je ocijenila da nisu dokazane ni optužbe o pljačkanju zatvorenika te odvođenje na radove.

“Ako Sud ipak nađe da je Tolić počinio neke od radnji iz optužnica, predlažem da mu bude izrečena presuda po krivičnom zakonu bivše Jugoslavije, a ne po KZ-u BiH”, naveo je Konjić.

U obraćanju Sudskom vijeću, optuženi Tolić je rekao da mu je žao svih žrtava.

“Biću iskren, nisam nikog ubio, niti silovao. Trudio sam se da pomognem…”, kazao je Tolić.

Sud BiH će presudu Toliću izreći 6. marta.

Povezani članci

4. Februara 2016.

Potvrđena presuda Toliću

27. Oktobra 2015.

Mentalni sklop optuženog

Džana Brkanić


This post is also available in: English