Članak

Hapšenja i protjerivanje iz sela Duge

5. Februara 2015.00:00
Svjedoci Tužilaštva BiH potvrdili su da je među vojnicima koji su hapsili vojno sposobne muškarce iz sela Duge (općina Prozor) bio optuženi Nikola Marić.

This post is also available in: English

Svjedoci Muris Mustajbegović i Salih Čorbadžić su ispričali da je 6. jula 1993. u selo Duge došla vojska Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koja je odvela vojno sposobne muškarce u Srednjoškolski centar u Prozoru.

“Mi smo bili na livadi i kupili sijeno, pomagali smo komšiji Nedžadu Sabitoviću, kada smo ugledali dva luksuzna automobila i kamion da idu prema našem selu. (…) Pucali su na nas i mi smo se sakrili”, kazao je Muris Mustajbegović.

On je dodao da su se morali vratiti u selo i predati, zbog prijetnji njihovim porodicama. U selu su, kako je naveo Mustajbegović, bili postrojeni muškarci.

“Vidio sam Nikolu Marića, znao sam ga iz viđenja, a jedan od bojovnika ga je zovnuo ‘Nidžo’”, ispričao je Mustajbegović.

Salih Čorbadžić je rekao da je i on prilikom hapšenja vidio optuženog Nikolu Marića, koga je dobro poznavao od prije rata.

“Vidio sam ga na terasi Safeta Dautbegovića. Čovijek plače, njemu su odveli trojicu sinova”, prisjetio se Čorbadžić.

Prema optužnici, Marić je neutvrđenog datuma 1993. godine, zajedno s više pripadnika HVO-a, došao u selo Duge i slobode lišio nekoliko muškaraca, koji su potom odvezeni i zatvoreni u logor. Također je prisilio muškarce bošnjačke nacionalnosti, koji su se krili, da se predaju u Srednjoškolski centar u Prozoru, ili će im, u protivnom, ubiti žene i djecu.

Marić je optužen i da je, kao pripadnik HVO-a, od novembra 1992. do oktobra 1993. na području Prozora učestvovao u ubistvima, progonu, mučenjima i drugim nečovječnim djelima.

Na ovom ročištu iskaz je dala i svjedokinja Adisa Grcić, koja je navela da je njen suprug Zejnil odveden iz sela Duge 6. jula 1993. godine. Ona je kazala da su prilikom hapšenja njenog muža tukla trojica nepoznatih vojnika, te da nije vidjela da optuženi Marić nekoga udara.

“Vidjela sam kraj svoje kuće Nikolu Marića. Komšinica mi je rekla da se tako zove i da ga se ne plašim”, kazala je svjedokinja.

Ona je dodala da je sa ostalim ženama, starcima i djecom otjerana u Jablanicu. Tada je vidjela Marića, koji im je, kako je navela, rekao da moraju ići. Prema njenim riječima, preko planina je pješke prešla s bebom starom oko mjesec dana.

Suđenje se nastavlja 12. februara saslušanjem nova tri svjedoka Optužbe.

Džana Brkanić


This post is also available in: English