Članak

Mladić tražio poštivanje Ženevskih konvencija

4. Februara 2015.00:00
Svjedok Odbrane Vojin Ubiparip je izjavio na suđenju Ratku Mladiću da su se Muslimani 1992. godine iseljavali po naređenju Stranke demokratske akcije (SDA) i pod prijetnjom smrću, a ne zato što su ih proganjale srpske snage.

This post is also available in: English

Ubiparip, bivši komandant bataljona Vojske Republike Srpske (VRS) na planini Vlašić, preko koje su često prelazili Muslimani na putu ka teritoriji pod kontrolom Armije BiH (ABiH), kazao je da su mu “viđeniji” među njima rekli kako su “dobili nalog da se isele… inače će njihovi najbliži biti uništeni”.

On je kazao da su mu prenijeli da su to naređenje dobili iz “svoje centrale”.

“Ja lično ne znam ko ga je dao, da li je iz vojnog ili političkog dijela”, dodao je Ubiparip.

Na podsjećanje da je u pisanoj izjavi, uvedenoj u spis, precizirao da je SDA naredila iseljavanje, svjedok je odgovorio da su mu muslimanski uglednici rekli da je nalog stigao iz “centrale SDA iz Sarajeva”, kad ih je pitao da li je bilo pritisaka da odu.

“Izrazili su žaljenje što moraju da idu. Narod, po mom saznanju, nije želio da ode”, posvjedočio je Ubiparip.

Svjedočeći o više susreta s optuženim, Ubiparip je naznačio da je Mladić stalno isticao da VRS mora poštovati zakone i običaje rata i međunarodne konvencije.

Po svjedoku, Mladić je u maju 1993. naredio da se vojnicima podijeli “podsjetnik o Ženevskoj konvenciji”, poslije čega u njegovoj jedinici nije bilo nikakvih zlodjela.

Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba VRS-a, optužnica tereti za progon Muslimana i Hrvata širom BiH koji je imao razmjere genocida u nekoliko opština, uključujući i Kotor Varoš. Optužen je i za genocid počinjen u Srebrenici, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Na ovom ročištu je bivši predsjednik kriznog štaba opštine Bosanski Novi Radomir Pašić, koji je rekao da je muslimansko stanovništvo napustilo tu opštinu “svojevoljno”.

“Nama se stalno spočitava da smo ih prognali, a ti ljudi su sami željeli da odu”, kazao je Pašić.

Suđenje Mladiću se nastavlja u četvrtak, 5. februara.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English