Članak

Suđenje za zločine u Tesliću počinje 12. februara

29. Januara 2015.00:00
Suđenje šestorici optuženih za zločine počinjene u junu 1992. godine na planini Borje (općina Teslić) počet će 12. februara, dogovoreno je na statusnoj konferenciji.

This post is also available in: English

Tužilaštvo BiH je predložilo da na početku suđenja kao prvi dokaz budu pročitani i uloženi zapisnici izjava nekih osumnjičenih, na šta se Kerim Čelik, advokat petooptuženog Kezunovića, usprotivio kazavši da “nema potrebe za tim žuriti”.

Sutkinja Vesna Jasenković je rekla da će 12. februara početi suđenje čitanjem optužnice i izlaganjem uvodnih riječi.

Dragana Marjanovića, Sašu Gavranovića, Vitomira Devića, Zorana Šljuka, Dragomira Kezunovića i Darija Slavuljicu optužnica tereti da su u noći između 17. i 18. juna 1992. godine odveli 28 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na planinu Borje, gdje su ih izveli iz kamiona, naredili im da legnu licem prema zemlji, nakon čega su ih ubili iz vatrenog oružja.

U optužnici se navodi da je Dragan Marjanović bio komandir Prvog voda Vojne policije Teslićke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali optuženi pripadnici tog voda, a istovremeno i pripadnici vojnog dijela vojno-policijske formacije pod nazivom “Miće”.

Odbrana prvooptuženog Dragana Marjanovića najavila je da se njihov ključni svjedok nalazi u Australiji, te da će se to svjedočenje obaviti preko videolinka.

Šestorica optuženih su prvobitno bila u grupi s još sedmoricom osumnjičenih u predmetu nazvanom “Miće”.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English