Članak

Obični vojnik bez nadležnosti za zatvorenike

29. Januara 2015.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene na Igmanu, Odbrana Nedžada Hodžića je uvela materijalne dokaze kojima nastoji dokazati da je optuženi bio običan vojnik Armije BiH (ABiH), te da nije imao nadležnosti nad zatvorenicima na planini Igman.

This post is also available in: English

Hodžićeva Odbrana je u sudski spis uvela 15 materijalnih dokaza, među kojima su vojni obrasci i matični karton optuženog, a braniteljica Nedžla Šehić je rekla da njima dokazuje da je Hodžić bio “običan vojnik u odredu ‘Zulfikar’, bez posebnih ovlaštenja”.

“Vidi se da kao običan vojnik nije imao ovlaštenja u odnosu na zatvorenike. On ih nije zatvarao ili oslobađao, niti im je mogao naređivati”, kazala je Šehić.

Braniteljica je također prezentirala nekoliko naredbi komande Devete brdske brigade ABiH o odvođenju zatvorenika s Igmana na radove.

Šehić je pojasnila da ti dokazi potvrđuju da je postojao sistem osoba koji su čuvali zatvorenike na Igmanu i određivali kada mogu izlaziti na rad, a da Hodžić nije bio dio tog sistema.

Odbrana je prezentirala i dokaze koji potvrđuju da je Hodžić, kako je navela Šehić, 1992. bio zatočen u logoru Jugoslovenske Narodne Armije (JNA) Morinj u Crnoj Gori.

“Ti dokazi potvrđuju da je Hodžić iz logora izašao u augustu 1992. godine. Vidi se da je bio vrlo mršav, slabije građen, što osporava svjedočenja određenih osoba koje su ga opisale kao plavog i jake građe, a istovremeno osporava i navode nekih svjedoka da ih je Hodžić zlostavljao na Igmanu na Vidovdan, u junu 1992. godine”, rekla je Šehić.

Nedžadu Hodžiću se sudi zajedno sa Dževadom Salčinom za zločine počinjene na Igmanu. Tužilaštvo BiH ih tereti da su, kao pripadnici odreda “Zulfikar” ABiH, učestvovali u mučenju i premlaćivanju zatvorenika na Igmanu.

Suđenje se nastavlja 5. februara, kada će Odbrana optuženog Salčina početi sa pozivanjem svjedoka.

Denis Džidić


This post is also available in: English