Članak

Tužilac i Kornjača nezadovoljni presudom

23. Januara 2015.00:00
Iznoseći žalbe pred Apelacionim vijećem Suda BiH, Tužilaštvo BiH je zatražilo veću kaznu za Miluna Kornjaču i ponovljeno suđenje za oslobođajući dio presude, dok je Odbrana zatražila oslobađanje optuženog.

This post is also available in: English

Tužilac Dževad Muratbegović je kazao kako je prvostepeno vijeće pogriješilo prilikom odmjeravanja visine kazne Kornjači, koji je u maju prošle godine osuđen na pet godina zatvora zbog zločina nad Bošnjacima počinjenim 1992. u Čajniču.

“Prvostepeno vijeće je prilikom odmjeravanja kazne precijenilo olakšavajuće okolnosti”, rekao je tužilac.

Olakšavajuće okolnosti, kako je dodao, odnose se na Kornjačino zdravstveno stanje, da ranije nije osuđivan, te da je poštovao Sud BiH za vrijeme suđenja.

Kornjača je, kao komandant jedinice “Plavi orlovi”, proglašen krivim za zatvaranje i premlaćivanje bošnjačkih civila koji su 1992. bili zatočeni u kontejneru na Mostini. Oslobođen je optužbi za ubistva 27 civila u Lovačkom domu 19. maja 1992. godine.

Muratbegović je kazao kako je prvostepeno vijeće pogriješilo kada je zaključilo da Kornjača nije imao efektivnu kontrolu nad Veljom Tadićem, jednim od pripadnika jedinice “Plavi orlovi”, koji je počinio ubistva u Lovačkom domu.

“Kao komandant, imao je efektivnu kontrolu nad pripadnicima jedinice ‘Plavi orlovi’, a jedan od pripadnika bio je Veljo Tadić”, rekao je tužilac, te dodao kako ova tvrdnja proizlazi iz dokaza sa suđenja.

Prema riječima tužioca, Kornjača je trebao predložiti kažnjavanje Tadića nakon što je saznao da je počinio ubistva.

On je kazao kako prvostepeno vijeće nije pravilno utvrdilo činjenice kada je Kornjaču, pored nepreduzimanja kažnjavanja Tadića, oslobodilo optužbi da je svojim postupcima doprinio ovim ubistvima.

Braniteljica Milana Borovčanin Bulić je rekla kako je Kornjača nezadovoljan osuđujućim dijelom presude. Ona je od Apelacionog vijeća zatražila da preinači prvostepenu presudu i Kornjaču oslobodi optužbi.

“Sud BiH je nepravedno i nezakonito osudio Kornjaču Miluna”, kazala je ona.

Odluku o žalbama će Apelaciono vijeće donijeti naknadno.

Povezani članci

Amer Jahić


This post is also available in: English