Članak

Osuđeni tvrdi da Cvetković nije ubijao

20. Januara 2015.00:00
Svjedok Odbrane Aleksandra Cvetkovića rekao je da optuženi nije učestvovao u strijeljanju muslimanskih zarobljenika na Branjevu u julu 1995. godine.

This post is also available in: English

Zoran Goronja, bivši pripadnik Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (VRS), izjavio je kako je pripadnike njegovog odreda Cvetković dovezao na Ekonomiju Branjevo, gdje im je rečeno da će obezbjeđivati zarobljenike.

“Po dolasku na Ekonomiju, Cvetković je počeo da se udaljava i primijetio sam da ide prema jednom objektu”, rekao je Goronja, koji je pred Sudom BiH osuđen na 30 godina zatvora zbog strijeljanja muškaraca na Branjevu.

Nedugo nakon toga, kako je dodao Goronja, na Branjevo je stigao prvi autobus zarobljenika i počele su egzekucije. Na pitanje Odbrane da li je tokom ubistava vidio Cvetkovića, Gornja je odgovorio da nije jer je optuženi “već bio u nekom od objekata”.

“Sto posto sam siguran da čovjek nije učestvovao. To je i razlog što sam se odazvao pozivu da svjedočim”, kazao je Goronja. 

Cvetković je optužen da je, kao pripadnik Desetog diverzantskog odreda, u julu 1995. učestvovao u ubistvima 900 srebreničkih Bošnjaka na Vojnoj ekonomiji Branjevo.

Svjedok je kazao da je optuženog vidio tek kada su krenuli s Branjeva, kako ide iz pravca jednog objekta.

Na pitanje branioca Petka Pavlovića da li je tačno da mu je optuženi na Branjevu rekao: ‘Hajde, mali, okrvavi ruke…’, Gornja je rekao da nije, da mu je to kazao svjedok C-1.

Srđan Brezo, drugi svjedok Odbrane i bivši pripadnik Desetog diverzantskog odreda, potvrdio je da je Cvetković bio vozač u tom odredu.

“On je imao zadatak i da skuplja humanitarnu pomoć po Srbiji u vidu odjeće, obuće i hrane. Mi smo dobijali tu pomoć. Dovozio je i ogrjev nama vojnicima”, kazao je Brezo.

On je dodao kako Cvetkovića nije vidio kada su polovinom juna 1995. godine išli u akciju na Srebrenicu.

Suđenje će se nastaviti 27. januara.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English