Članak

Bolni uzdah supruga oštećene

15. Januara 2015.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Prozoru, zaštićena svjedokinja Tužilaštva BiH izjavila je da su je silovali nepoznati pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

This post is also available in: English

“Sa mnom je silovana i moja sestra i još jedna žena, ali ja joj neću reći ime”, kazala je zaštićena svjedokinja S-2.

Ona je rekla da se tada nalazila u jednom naselju u Prozoru i da nije poznavala osobe koje su je silovale.

Svjedokinja se prisjetila kako je u aprilu 1993. godine, u mjesto u kojem je živjela sa dvoje maloljetne djece, suprugom i njegovim roditeljima, došao Nikola Marić, Nikola Zadro te drugi pripadnici HVO-a, koji su njenog muža i neke komšije odveli u živi štit. Oni su također odnijeli i tri puške iz sela.

Njen suprug se, kako je navela, vratio nakon izvjesnog vremena, nakon čega su uslijedili dani i noći sakrivanja po šumi.

“Početkom jula je opet došao HVO i odvode sve muškarce. Opet sam vidjela Nikolu Marića. Moj muž je pobjegao u šumu, a mi žene u Paroš, odakle smo odvedeni u Skrobučane, u džamiju”, kazala je S-2.

Ona je dodala da je nakon toga zbog svoje i sigurnosti djece otišla u naselje u Prozor, gdje su bili smješteni Bošnjaci i gdje je silovana. Nakon toga je zajedno sa ostalim bošnjačkim stanovništvom protjerana sa područja općine Prozor.

“Nikolu Marića nisam više vidjela. Meni stvarno on nije ništa uradio”, navela je S-2.

Nikola Marić zvani Nidžo optužen je da je, kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), od novembra 1992. do oktobra 1993. na području Prozora učestvovao u ubistvima, progonu, mučenjima i drugim nečovječnim djelima.

Na ovom ročištu je svoj iskaz dao i svjedok S-6, koji je kazao da je u aprilu 1993. predao pušku Nikoli Mariću i ostalim vojnicima HVO-a, koji su ga odveli u živi štit u selo Parcane, odakle je pušten. Naredne mjesece, do izlaska na slobodnu teritoriju, proveo je krijući se po šumama.

“Vidio sam u julu kako jednog po jednog komšiju stavljaju u veliki kamion. Vidim, vode Muju Lulića, a za njim trče djeca i plaču. Nikola Marić im se rugao: ‘Babo, babo…’”, ispričao je svjedok i dodao kako je to gledao iz šume.

On je istakao da su protjerani njegovi roditelji, supruga i dvoje male djece, te da su mu suprugu silovali nepoznati vojnici u Prozoru.

“Desilo joj se ono najgore”, rekao je S-6, uzdišući vidno uznemiren.

Treći svjedok na ovom ročištu, Šaban Ahmetašević je ispričao kako je u julu 1993. uhapšen u svom selu i odveden u Srednjoškolski centar u Prozoru. On je kazao da je tom prilikom u selu vidio i Nikolu Marića, kojeg je poznavao odranije.

Nakon sedam dana, kako je naveo svjedok, prebačen je u logor Dretelj (Čapljina).

Suđenje se nastavlja 22. januara. 

Džana Brkanić


This post is also available in: English