Članak

Brutalno premlaćivanje u Uzamnici

14. Januara 2015.00:00
Na suđenju Goranu Popoviću, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao da je tokom 1992. godine više puta brutalno premlaćivan u jednom od hangara kasarne Uzamnica u Višegradu.

This post is also available in: English

Ilijas Ćuprija je kazao da su tokom tri mjeseca zatočeništva, osim njega, brutalno premlaćivani i drugi zatočenici, te da je čuo priče da su muškarci i žene seksualno zlostavljani.

On je rekao da je 13. septembra 1992. zatvoren u Uzamnicu, zajedno sa ocem, bratom i sestrom. Naveo je da su zatočenike u logoru obezbjeđivali stražari, među kojima je bio Goran Popović.

“Bili su grubi, osorni, uobraženi, drski. Za vrijeme mog boravka, tukli su nas Milan i Sredoje Lukić”, kazao je Ćuprija.

Haški sud je Milanu Lukiću izrekao doživotnu zatvorsku kaznu za zločine počinjene u Višegradu, a Sredoju Lukiću 27 godina zatvora.

Svjedok je naveo da su zatočenici udarani drvenim i željeznim šipkama.

“Udarali su po glavi, leđima i nogama. (…) Lizali smo rane k'o životinje, nikakvih lijekova ni medicinske pomoći nismo imali”, prisjetio se Ćuprija.  

Svjedok je dodao da su svi stražari, među kojima je bio i Goran Popović, izvodili iz logora zatočenike, koji su nakon toga premlaćivani.

Prema optužnici, Popović je, kao stražar u Uzamnici, 1992. godine u tom logoru učestvovao u zlostavljanju, premlaćivanju, mučenju i seksualnom zlostavljanju muškaraca i žena bošnjačke nacionalnosti.

Na pitanje sudije Šabana Maksumića da li je odranije poznavao Gorana Popovića, Ćuprija je kazao da ga je upoznao u Uzamnici, a da mu je brat pričao da je bio njegova generacija i da su išli u istu školu. On je Popovića prepoznao u sudnici.

Svjedok je dodao kako je bilo uobičajeno da stražari tjeraju zatočenike da pjevaju “četničke pjesme”, te da je to njemu jednom ili dva puta naredio Popović.
 
Ćuprija je rekao da nije bio očevidac seksualnog zlostavljanja muškaraca i žena, koja su se, kako je čuo, dešavala na nekim livadama.

Nastavak suđenja zakazan je za 28. januar.

Albina Sorguč


This post is also available in: English