Članak

Odbijen zahtjev za Šešeljevo vraćanje u pritvor

13. Januara 2015.00:00
Haški tribunal odbio je zahtjev Tužilaštva da se predsjedniku Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavu Šešelju ukine privremena sloboda zbog njegovih izjava u medijima.

This post is also available in: English

Vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) odbilo je zahtjev Haškog tužilaštva da Šešelja vrati u pritvorsku jedinicu, istaknuvši da optuženi nije prekršio nijednu od mjera zabrane koje su mu izrečene.

Šešelj je pušten na slobodu početkom novembra prošle godine, a zabranjeno mu je da kontaktira sa svjedocima te naloženo da se vrati u Haški tribunal kada bude pozvan.

“Vijeće podsjeća da optuženi Šešelj nije prekršio mjere koje su mu izrečene, a njegove izjave u medijima su žalosne, ali ne predstavljaju uticaj na svjedoke”, navodi se u odluci Sudskog vijeća. 

Nakon puštanja na slobodu, Šešelj je u više intervjua i javnih nastupa kritizirao Haški tribunal i svjedoke Optužbe te govorio o genocidu u Srebrenici i zločinima u Hrvatskoj, što je izazvalo burne reakcije žrtava. 

Nakon toga je glavni tužilac Serge Brammertz zatražio njegovo vraćanje u pritvor ističući da je Šešelj svojim javnim istupima “doveo u pitanje povjerenje Sudskog vijeća”, koje mu je odobrilo privremenu slobodu.

“Šešelj je jasno pokazao da njegovo loše zdravstveno stanje nije prepreka da neprimjereno javno istupa i to na način koji je uvredljiv za predstavnike žrtava. On je iznio stavove koji dovode u pitanje ocjenu Sudskog vijeća o njegovom zdravlju”, naveo je Brammertz.

U odgovoru na ovaj zahtjev, Šešelj je tražio kažnjavanje Brammertza, kojeg je nazvao “neprofesionalnim”.

Šešelj je rekao da Brammertz “baca ljagu na poziciju tužioca” te ga nazvao “instrumentom hrvatskih vlasti i Bruxellesa”.

Šešelj se u pritvoru u Holandiji nalazio od 2003. godine, kada se dobrovoljno predao Haškom tribunalu. Sudi mu se za zločine počinjene u BiH, Hrvatskoj i Vojvodini.

Izricanje presude bilo je planirano za oktobar prošle godine, ali je odloženo nakon izuzeća jednog sudije zbog navodne pristrasnosti i imenovanja novog člana, kojem je potrebno vrijeme da se upozna s predmetom.

Denis Džidić


This post is also available in: English