Članak

Suđenje Stanareviću početkom marta

12. Januara 2015.00:00
Suđenje Željku Stanareviću, optuženom za zločine počinjene na području Bihaća, počet će 4. marta, dogovoreno je na statusnoj konferenciji.

This post is also available in: English

Tužilaštvo BiH je najavilo 27 svjedoka, tri vještaka i 199 materijalnih dokaza, za čije će saslušanje i ulaganje biti potrebno 20 radnih dana.

Tužiteljica Lejla Konjić je kazala da su mjere zaštite određene samo svjedoku S-1.

Odbrana je rekla da će saslušati pet do šest svjedoka, te da “neće biti puno dokaza, za čije iznošenje će trebati tri do pet dana”.

Tužilaštvo tereti Stanarevića da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije na mjesta Ripač, Ćukovi, Orašac, Klisa i Kulen-Vakuf (općina Bihać) učestvovao u ubistvima civila.

Kako se navodi u optužnici, on je u ljeto 1992. godine, zajedno s drugim pripadnicima VRS-a, došao do policijske stanice u Ripaču, gdje je bilo zatočeno više od 70 civila bošnjačke nacionalnosti s tog područja.

“S namjerom da zatočene civile ubiju samo zbog njihove nacionalnosti, optuženi i njegovi saučesnici izveli su i vezali 11 zatočenika, koje su kamionom povezli na lokaciju prirodne jame Bezdana, u mjestu Hrgar, gdje su učestvovali u ubistvima zatočenika”, stoji u optužnici.

Iz jame su 1997. godine ekshumirani posmrtni ostaci 83 osobe.

Željko Stanarević je uhapšen 17. juna prošle godine.

Lamija Grebo


This post is also available in: English