Članak

Zatraženo produženje pritvora Fundupu

9. Januara 2015.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo je od Državnog suda da Radomanu Fundupu, optuženom za ubistva civila na području Foče, odredi pritvor, čemu se Odbrana usprotivila.

This post is also available in: English

Tužiteljica Džemila Begović je kazala da bi optuženi, boraveći na slobodi, mogao uticati na svjedoke ili saučesnike. Navela je i kako je do sada više svjedoka dobilo mjere zaštite.

“I najmanji uticaj na ove svjedoke bi mogao dovesti do kolebanja, pa i do odustajanja od svjedočenja. A to sve bi uticalo na tok krivičnog postupka”, rekla je Begović, dodavši da svjedoci svoj iskaz moraju dati bez ikakvog opterećenja i uticaja.

Prema tužiteljici, iz iskaza jedne od zaštićenih svjedokinja vidi se da je optuženi već ranije upućivao prijetnje svjedocima.

Odbrana je kazala da optuženi nije počinio zločin za koji se tereti, te da je u to vrijeme bio na sahrani, za šta ima alibi.

“On je još 2004. godine saslušan na ove okolnosti. Dakle, znao je da je osumnjičen. Pa da li je, evo, za deset godina pokušao uticati. A ove priče da je neko rekao, treba reći od koga je to svjedok čuo”, kazao je Slaviša Prodanović, branilac optuženog.

Sud BiH je optužnicu protiv Fundupa potvrdio 7. januara. Na teret mu je stavljeno da je od aprila do juna 1992. godine, kao pripadnik Prve fočanske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u ubistvima i psihičkom zlostavljanju više civila bošnjačke nacionalnosti na području Foče.

Kako je Tužilaštvo ranije saopćilo, Fundup je u junu 1992., zajedno s još dva vojnika, u naselju Čohodor Mahala, pucajući iz automatskog oružja, ubio sedam osoba – dvoje djece i pet žena.

Optužen je i da je, zajedno s još jednim vojnikom, iz kuće u naselju Gornje Polje izveo tri osobe bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo dvoje maloljetne djece, te ih odveo do mjesta zvanog Spila kod rijeke Drine, gdje su ih postrojili i potom repetirali puške prema njima.

Odbrana je istakla da ne spori da se dogodio zločin za koji je Fundup optužen, ali tvrdi da to optuženi nije učinio, već njegov rođak.

“On je očekivao da će se njegov rođak prijaviti i reći da je počinio zločin. Mi ćemo podnijeti zahtjev da tužilac sasluša optuženog u narednim danima”, kazao je Prodanović.

Odluku o pritvoru Sud će donijeti naknadno.

Fundup se pripadnicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) predao 11. decembra prošle godine, od kada se nalazi u pritvoru.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English