Članak

Crna uniforma i traka na glavi

8. Januara 2015.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Prozoru, svjedoci Tužilaštva BiH su kazali da ih je 1993. zarobio optuženi Nikola Marić.

This post is also available in: English

Svjedok S-13 je ispričao da ga je u julu 1993. zarobio Nikola Marić zvani “Kobra” zajedno sa drugim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

“Poznajem ga otprije, a i svi su tada pričali o njemu. Crna uniforma, traka na glavi, nosio je pištolj. To mu je bio imidž”, prisjetio se svjedok i dodao da je odveden u Srednjoškolski centar u Prozoru, gdje je ostao do novembra 1993. godine.

On je naveo da je u Srednjoškolski centar često dolazio optuženi Marić, ali i njegov brat po nadimku “Cela”.

“Jednu veče je došao Nikola Marić sa spiskom i prozvao Ahmeta Hodžića, Omera Purgića i još četvoricu koju nisam poznavao. Poveo ih je niz stepenište i udario jednog od njih u leđa”, kazao je svjedok i dodao da ni danas ne zna sudbinu ovih šest muškaraca.

Nikola Marić zvani Nidžo optužen je da je, kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), od novembra 1992. do oktobra 1993. na području Prozora učestvovao u ubistvima, progonu, mučenjima i drugim nečovječnim djelima. 

Prema optužnici, krajem augusta ili početkom septembra 1993. Marić je iz Srednjoškolskog centra izveo šest osoba, među kojima Bajru Pilava, Ahmeta Hodžića, Omera Purgića i Nuru Imamovića. Tijela ovih ljudi do danas nisu pronađena. 

Na ovom suđenju su svjedočili Mujo Lulić i Muharem Malanović, koji su kazali da su u julu 1993. zarobljeni u selu Gračanica i odvezeni kamionom u Srednjoškolski centar u Prozoru.

“Imao je crnu uniformu, nož za čizmom, dužu bradu i kosu. Tada nisam znao ko je, a od komšija sam saznao da je to Nidžo”, naveo je Malanović, opisujući čovjeka koji ga je zarobio.

Svjedok Malanović je prepoznao Nikolu Marića u sudnici kao čovjeka koji ga je taj dan odveo od kuće.

Lulić je kazao da je u Srednjoškolskom centru ostao tri do četiri dana, te da je potom prebačen u logor “Dretelj” (Čapljina), dok je njegova porodica, zajedno sa ostalim Bošnjacima, protjerana sa područja općine Prozor.  

Suđenje se nastavlja 15. januara.

Džana Brkanić


This post is also available in: English