Članak

Tužilaštvo traži pritvor za Milovanovića

25. Decembra 2014.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo je određivanje pritvora za Radosava Milovanovića, osumnjičenog da je 1992. godine učestvovao u zločinima nad civilima u Srebrenici, a Odbrana se usprotivila ovom prijedlogu.

This post is also available in: English

Miroslav Janjić, tužilac Tužilaštva BiH, zatražio je jednomjesečni pritvor za Milovanovića zbog opasnosti da bi boraveći na slobodi mogao vršti uticaj na svjedoke.
“Pritvor je jedina mjera kojom se može obezbijediti nesmetano vođenje podstupka”, kazao je Janjić, naglasivši da će Tužilaštvo za manje od mjesec dana završiti istragu u ovom predmetu.
Milovanović je pod istragom Tužilaštva BiH zbog sumnje da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), u maju 1992. godine silovao ženu hrvatske nacionalnosti u mjestu Sase (općina Srebrenica).
Kako je navedeno iz Tužilaštva, Milovanović je silovanje izvršio uz prijetnju nožem, a poslije tog čina je oštećenoj zaprijetio da će je ubiti ukoliko nekome kaže šta joj se dogodilo.
Rade Golić, branilac osumnjičenog Milovanovića, rekao je da su navodi Tužilaštva BiH paušalni.
“Osumnjičeni je svjestan da bi uticajem na svjedoke znatno otežao svoj položaj”, kazao je Golić i predložio da se Milovanoviću odrede mjere zabrane.
Milovanovića su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili 24. decembra.

Povezani članci

Albina Sorguč


This post is also available in: English