Članak

Podignuta optužnica protiv Fundupa

25. Decembra 2014.00:00
Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Radomana Fundupa zvanog Rašo, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih na području Foče.

This post is also available in: English

Fundupa Tužilaštvo BiH tereti da je od aprila do juna 1992. godine, kao pripadnik Prve Fočanske lake pješadijske brigade VRS-a, učestvovao u ubistvima i psihičkom zlostavljanju više civila bošnjačke nacionalnosti na području Foče.

“Fundup se tereti da je u junu 1992. godine, zajedno sa još dva vojnika, u naselju Čohodor mahala u Foči, pucajući iz automatskog oružja, ubio sedam osoba – dvoje djece i pet žena”, naveli su iz Državnog tužilaštva.

Prema nepotvrđenoj optužnici, Fundup je, zajedno sa još jednim vojnikom, iz kuće u naselju Gornje Polje u Foči izveo tri osobe bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo dvoje maloljetne djece, te ih odveo do mjesta zvanog Spila kod rijeke Drine, gdje su ih postrojili i potom repetirali puške prema njima.

Na taj način su, kako se navodi, stvorili strah kod ovih žrtava i dojam da će ih strijeljati, što je za posljedicu imalo nanošenje snažne psihičke patnje.

Fundup je uhapšen 11. decembra i od tada se nalazi u pritvoru.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Denis Džidić


This post is also available in: English