Članak

Premlaćivanje u Uzamnici

24. Decembra 2014.00:00
Na suđenju Goranu Popoviću, optuženom za zločin počinjen u Višegradu, dodatni svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako je premlaćivan u logoru Uzamnica.

This post is also available in: English

Mirsad Selimbegović je kazao da je 8. oktobra 1992. zatvoren u logor Uzamnica, u kojem je bio do februara 1994. godine.

Selimbegović je na pitanje tužioca Seida Marušića rekao da su ga tukli u Uzamnici, ali da se ne sjeća ko, te da to potiskuje i ne želi se sjećati.

U izjavi koju je svjedok dao pripadnicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) 2007. godine, naveo je da su ga tukli Milan i Sredoje Lukić.

“Puštali su ih stražari, koji ih, po mom mišljenju, nisu mogli zaustaviti”, kazao je svjedok, potvrdivši da je tačno ono što je navedeno u izjavi. 

Selimbegović je dodao da njega nisu tukli stražari, kojih se, kako je rekao, više ne sjeća.

U izjavi koju je dao SIPA-i naveo je da je među stražarima u logoru Uzamnica bio sin Jovana Popovića, što je svjedok na suđenju potvrdio.

Naglasio je da je bio mladić, ali na pitanje Optužbe da li se Goran Popović nalazi u sudnici, svjedok je odgovorio da ga ne bi mogao poznati.

Za zločine u Višegradu u ovom je predmetu bio optužen i njegov otac Jovan Popović, protiv kojeg je postupak razdvojen zbog bolesti.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Goran Popović je, kao stražar u Uzamnici, 1992. godine u tom logoru učestvovao u zlostavljanju, premlaćivanju, mučenju i seksualnom zlostavljanju muškaraca i žena bošnjačke nacionalnosti.

Haški sud je Milanu Lukiću izrekao doživotnu zatvorsku kaznu za zločine počinjene u Višegradu, a Sredoje Lukić je osuđen na 27 godina.

Svjedok Selimbegović je naveo da nisu bili isti stražari tokom njegovog zatočeništva u Uzamnici. Na početku su po dvojica zatočenika bili vezani lancima.

“Lance nam je stavljao ko je bio na smjeni”, rekao je svjedok.

astavak suđenja zakazan je za 14. januar.

Albina Sorguč


This post is also available in: English