Članak

Golubović i Božić optuženi za zločine u Odžaku i Brodu

23. Decembra 2014.00:00
Državno tužilaštvo optužilo je nekadašnje pripadnike Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Antu Golubovića i Juricu Božića za ubistva, silovanja i maltretiranja civila srpske nacionalnosti u Odžaku i Brodu 1992. godine.

This post is also available in: English

Golubović i Božić, bivši pripadnici Vojne policije 102. odžačke brigade HVO-a, optuženi su za nečovječno postupanje prema civilima srpske nacionalnosti koji su bili nezakonito zatvoreni u prostorijama osnovnih škola u Odžaku i Novom Gradu, tvornici “Strolit”, kao i prostorijama građevinskog materijala u Bosanskom Brodu, te u obližnjem Srednjoškolskom centru “Fric Pavlik”.

Kako navode iz Tužilaštva BiH, Golubović i Božić su, kao upravnik i stražar u mjestima zatočenja, od maja do novembra 1992. godine pomagali nanošenje snažnih fizičkih i duševnih bolova i patnji zatvorenim civilima, te njihovo zlostavljanje, koje je rezultiralo smrtnim posljedicama.
 
“Oni se terete za sudjelovanje u ubistvima, mučenjima, odvođenju zatvorenika na prinudni rad na prve borbene linije, gdje je nekoliko njih izgubilo život, a više lica je ranjeno, kao i aktivno učešće u pljačkanju imovine protivzakonito zatvorenih civila”, saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Golubović i Božić se nepotvrđenom optužnicom terete i da su učestvovali u silovanjima i prisiljavanju nezakonito zatvorenih žena na prisilni seksuаlni odnos sa pripadnicima HVO-a.

Goluboviću je na teret stavljeno da je u više navrata dolazio i višestruko silovao četiri žene, najčešće tada maloljetnu žrtvu.

“Optuženi, koji imaju hrvatsko državljanstvo, nalaze se u bjekstvu i trenutno nisu dostupni pravosuđu BiH, a postupajući tužilac će zatražiti raspisivanje međunarodne potjernice”, saopšteno je iz Državnog tužilaštva.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Povezani članci

Denis Džidić


This post is also available in: English