Članak

Zatražene mjere zabrane za Puljića

22. Decembra 2014.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo je mjere zabrane za Mileta Puljića, optuženog za zločine počinjene na području Mostara 1993. i 1994. godine.

This post is also available in: English

Tužilac Seid Marušić je predložio Sudu BiH da Miletu Puljiću zabrani putovanje, napuštanje boravišta, te javljanje određenim nadležnim organima.

Marušić je zatražio i da se Puljiću odredi mjera zabrane sastajanja sa svjedocima Tužilaštva i da sve zabrane traju do donošenja prvostepene presude.

Odbrana je zatražila da se ne određuje mjera zabrane napuštanja boravišta, odnosno Mostara, već da se optuženom samo zabrani napuštanje države.

Sud će odluku o prijedlogu Tužilaštva donijeti naknadno.

Prema optužnici koju je Sud potvrdio 16. decembra, Puljić je od maja 1993. do marta 1994. godine na području Mostara učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu, u sklopu kojeg su vršeni prisilni nestanci, hapšenja i zatvaranja bošnjačkog stanovništva.

Također, odvođeni su na prinudne radove na prvu liniju fronta, te u živi štit. U optužnici stoji da su, u sklopu udruženog zločinačkog poduhvata, žene, djeca i staraci nezakonito zatočeni na različitim lokacijama, te prisilno premješteni na teritoriju pod kontrolom Armije BiH (ABiH).

“Izvođenjem zatočenih Bošnjaka iz logora Heliodrom i drugih objekata za zatočenje na prinudne radove na prvu liniju, tjeranjem u živi štit i zlostavljanjem na druge načine, ubijeno je 11 žrtava bošnjačke nacionalnosti, više od 70 žrtava je ranjeno, a dvije osobe su odvedene u nepoznatom pravcu”, navodi se u optužnici.

Puljić je, kako se navodi, bio komandant Druge bojne Druge brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Džana Brkanić


This post is also available in: English