Članak

Potvrđena presuda za Bratunac

22. Decembra 2014.00:00
Sud BiH potvrdio je prvostepenu presudu kojom je Najdan Mlađenović osuđen na tri i po godine zatvora, a Savo Živković oslobođen optužbe za zločin počinjen u Bratuncu 1992. godine.

This post is also available in: English

Apelaciono vijeće Suda BiH je kao neosnovane odbilo žalbe Tužilaštva BiH, kao i Mlađenovićeve Odbrane.

Tužilaštvo BiH žalio se na povrede krivičnog postupka, nepotpuno utvrđeno činjenično stanje, povredu krivičnog zakona, kao i zbog visine kazne.

Mlađenovićeva Odbrana se žalila zbog istih razloga, zatraživši da se ukine presuda u njenom osuđujućem dijelu i njihov branjenik oslobodi.

Mlađenović je za učešće u napadu na civilno bošnjačko stanovništvo u Bratuncu osuđen po zakonu bivše Jugoslavije. Sudsko vijeće je utvrdilo da je Mlađenović uništavao imovinu tako što je grupi vojnika pokazao kuće Bošnjaka koje treba zapaliti, nakon čega su vojnici to učinili, te da je sam izvršio pretres i zapalio jednu kuću.

Mlađenović je oslobođen optužbi za učešće u ubistvima i uništavanju imovine tokom napada na sela Hranča i Glogova u maju 1992. godine, te za komandnu odgovornost. Živković je oslobođen svih optužbi.

Apelaciono vijeće je obavezalo Mlađenovića da nadoknadi troškove sudskog postupka u iznosu od 300 konvertibilnih maraka.

U potvrđenu kaznu Mlađenoviću se uračunava vrijeme koje je, u trajanju oko godinu dana, proveo u pritvoru.

Erna Mačkić


This post is also available in: English