Članak

Sljedeće sedmice “Miće” se izjašnjavaju o krivici

19. Decembra 2014.00:00
Pred Sudom BiH u petak, 26. decembra, šestorica optuženih za zločin počinjen na području Teslića će se izjasniti o krivici.

This post is also available in: English

Dragan Marjanović, Saša Gavranović, Vitomir Dević, Zoran Šljuk, Dragomir Kezunović i Darijo Slavuljica su optuženi za ubistva bošnjačkih civila počinjenih u junu 1992. godine na planini Borje.

Završnu riječ na suđenju za zločine počinjene nad srpskim zatvorenicima u Dretelju kod Čapljine Tužilaštvo BiH će iznijeti u utorak, 23. decembra. Za ove zločine optuženi su Ivan Zelenika, Srećko Herceg, Edib Buljubašić, Ivan Medić i Marina Grubišić-Fejzić.

Dragan Maksimović, optužen za ubistva civila u mjestu Caparde kod Kalesije, u ponedjeljak, 22. decembra, izjasnit će se o krivici. Za taj dan planirano je i da se pred Apelacionim vijećem Suda BiH pojavi Abduladhim Maktouf, kojem se zbog pogrešne primjene zakona ponovo sudi za zločin počinjen u Travniku.

Statusna konferencija uoči početka suđenja Peri Radišiću zakazana je za ponedjeljak. Radišić je optužen za zlostavljanje i prisiljavanje na rad civila bošnjačke nacionalnosti na području Teslića. Za taj dan je zakazano i ročište Miletu Puljiću, koji se tereti za zločine na području Mostara.

Posljednji svjedoci Odbrane Vitomira Rackovića, optuženog za zločine u Višegradu, bit će saslušani u srijedu, 24. decembra.

U ponedjeljak će se nastaviti suđenje Savi Tepiću, Dragoslavu Bojiću, Dušku Vujičiću, Dušku Maksimoviću, Radojku Keveroviću, Radu Škoriću i Iliji Kurušiću za zločine počinjene u Kotor-Varoši, te Mensuru Memiću, Nihadu Bojadžiću, Dževadu Salčinu, Nedžadu Hodžiću i Senadu Hakaloviću za zločin počinjen u selu Trusina kod Konjica.

Za isti dan je planiran nastavak suđenja Draganu Šekariću za zločine u Goraždu i Višegradu, te Petru Kovačeviću za zločin počinjen također u Višegradu.

Suđenja Goranu Vujoviću, Miroslavu Duki i Željku Iliću, za zločine u Bileći, Oliveru Krsmanoviću za zločine u Višegradu, te Bosiljku i Ostoji Markoviću za zločin u Kotor-Varoši, planirana su za utorak.

Taj dan će biti nastavljena suđenja i Muhamedu Šišiću, Emiru Drakovacu, Azizu Šuši i Tariku Šišiću, za zločine u Rogatici i Foči, te Ekremu Ibračeviću, Faruku Smajloviću i Sejdaliji Ćoviću se sudi za zločine počinjene 1992. nad srpskim civilima u Srebreniku.

Suđenje Goranu Popoviću za zločine u Višegradu, kao i Mitru i Radetu Vlasenku, te Dragi Končaru za ubistva i progon nesrpskog stanovništva s područja Prijedora, planirana su za srijedu.

Odbrana optuženog Zorana Bjelice, kojem se zajedno sa Marinkom Bjelicom i Novicom Tripkovićem, sudi za zločine u Kalinoviku, u srijedu će saslušati pet svjedoka. Isti dan nastavit će se suđenje Gligoru Begoviću za zločin počinjen u Bijeljini.

Za narednu sedmicu zakazani su nastavci suđenja za genocid u Srebrenici – Goranu Sariću u ponedjeljak, a Ostoji Stanišići i Marku Miloševiću u srijedu. U četvrtak, 25. decembra, nastavit će se suđenja Indiri Kamerić za zločine u Bosanskom Brodu, te Nihadu Bojadžiću za zločine u Jablanici.

Suđenja Safetu Mujčinoviću, Selmanu Busnovu, Nusretu Muhiću, Zijadu Hamziću, Ramizu Haliloviću, Nedžadu Hodžiću, Osmanu Gogiću i Kahri Vejzoviću, optuženima za zločine u Kladnju, te Ibri Maciću za zločin u Konjicu, planirana su za petak.

Sljedeće sedmice pred Apelacionim vijećem nastavit će se obnovljena suđenja Mehuri Selimoviću, Adilu Ružniću i Emiru Mustafiću, optuženima za zločine u Krajini, te Savi Babiću za zločin u Bratuncu.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English