Članak

Dodatni svjedoci Tužilaštva

17. Decembra 2014.00:00
Sudsko vijeće je prihvatilo saslušanje četiri dodatna svjedoka Tužilaštva BiH na suđenju Goranu Popoviću, optuženom za zločin počinjen u Višegradu.

This post is also available in: English

“Smatramo da su ova četiri svjedoka koje je Optužba predložila relevantna za razjašnjenje činjeničnog supstrata optužnice, jer se radi o svjedocima koji su boravili u logoru ‘Uzamnica’”, rekao je Staniša Gluhajić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Goran Popović je, kao bivši stražar u logoru “Uzamnica”, 1992. godine učestvovao u zlostavljanju, premlaćivanju, mučenju i seksualnom zlostavljanju muškaraca i žena bošnjačke nacionalnosti u tom logoru.

Komentarišući prijedlog Tužilaštva, Gluhajić je rekao kako nije tačno da mu Sud nije dozvolio saslušanje jednog svjedoka.

“Vi tog svjedoka niste predložili u optužnici, već ga je Odbrana predložila, a vi ste ga unakrsno ispitivali. Da ste predložili da ga taj dan ispitate kao svog svjedoka, Vijeće bi se odredilo prema tome”, pojasnio je sudija Gluhajić.

Na prošlom suđenju, 3. decembra, kada je Odbrana je okončala izvođenje materijalnih dokaza Tužilaštvo je dostavilo prijedlog za izvođenje dodatnih dokaza.

Suđenje Popoviću počelo je u junu ove godine.

Prvi dodatni svjedok Optužbe bit će saslušan 24. decembra.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English