Članak

Presuda Mladiću u martu 2017.

10. Decembra 2014.00:00
Predsjednik Haškog tribunala Theodor Meron obavijestio je Savjet bezbjednosti UN-a da se presuda bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću može očekivati u martu 2017. godine, a možda i kasnije.

This post is also available in: English (English)

Meron je rekao da iako rad Tribunala dobro napreduje, neka suđenja i presude biće završene kasnije nego što je ranije planirano.

Kad je u pitanju Mladićevo suđenje, razlog produžetka je ponovno otvaranje dokaznog postupka Optužbe i skraćenje radne sedmice na četiri dana.

Mladiću se u Haagu sudi za genocid počinjen u Srebrenici, progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva u dijelovima BiH pod srpskom kontrolom, teror nad civilima u Sarajevu, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.  

“Meron je uvjerio Savjet da ove promjene neće uticati na zatvaranje Tribunala 2017. godine”, saopšteno je iz Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Meron je rekao da su zdravstveno stanje pritvorenika i odlazak zaposlenih u Tribunalu dva izazova s kojima se suočava ova institucija privodeći svoj rad kraju.

Marija Taušan


This post is also available in: English (English)