Članak

Određen pritvor osumnjičenima za Štrpce

8. Decembra 2014.00:00
Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor desetorici osumnjičenih za otmicu putnika iz voza u Štrpcima, koji su kasnije ubijeni na području Višegrada.

This post is also available in: English

Luki Dragičeviću, Bobanu Inđiću, Petku Inđiću, Vuku Ratkoviću, Novaku Polugi, Radojici Ristiću, Draganu Lakiću, Oliveru Krsmanoviću, Momiru Nikoliću i Obradu Polugi pritvor je određen zbog sumnje da bi mogli uticati na svjedoke ili saučenike.

Oni su uhapšeni 5. decembra zbog sumnje da su 1993. godine u mjestu Štrpci (opština Rudo) oteli 20 putnika iz voza na relaciji Beograd – Bar, a potom ih odveli u Višegrad i ubili.

Ubijeni su bili državljani Srbije i Crne Gore bošnjačke nacionalnosti, te jedna osoba hrvatske nacionalnosti i jedna osoba afro-azijskog porijekla.

Tužilaštvo BiH saopštilo je ranije da su među osumnjičenima visoko rangirani vojni dužnosnici Vojske Republike Srpske (VRS) iz tog perioda. Oni su bili pripadnici interventne čete Višegradske brigade, uključujući komandanta ove jedinice.

Isti dan, na području Republike Srbije uhapšeno je još pet osoba za isti zločin.

Iz Tužilaštva BiH su saopštili da je ovo hapšenje dio zajedničke istrage Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Srbije, realizovano na temelju Protokola o suradnji u procesuiranju ratnih zločina.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English