Članak

Dokazi o razoružavanju i privođenju

4. Decembra 2014.00:00
U nastavku ulaganja materijalnih dokaza na suđenju za zločine počinjene na području općine Hadžići, Tužilaštvo BiH je uložilo dokumente o razoružavanju i privođenju stanovništva srpske nacionalnosti u zatočeničke objekte.

This post is also available in: English

Tužiteljica Zorica Đurđević je uložila 191 materijalni dokaz, među kojima su i dokazi o razoružavanju stanovnika srpske nacionalnosti, te ulozi policije u tim aktivnostima.

Tužilaštvo je prezentovalo i niz dokumenata o radu Stanice javne bezbjednosti (SJB) Hadžići, ali zbog velikog broja dokaza nije ih detaljno obrazlagalo.

Dio dokumenata odnosi se na akte Okružnog vojnog tužilaštva i suda u Sarajevu.

“Iz ovih dokumenata vidljivo je kada su provedeni postupci protiv lica zatvorenih u objektima iz optužnice, kao i gdje su ta lica bila dok su postupci vođeni”, kazala je tužiteljica Đurđević.

Za zločine počinjene u “Silosu”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj” sudi se Mustafi Đeliloviću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Bećiru Hujiću, Halidu Čoviću, Šerifu Mešanoviću i Nerminu Kalemberu.

Prema optužnici, Hujić je bio upravnik i zamjenik upravnika “Silosa”, a iste funkcije obavljao je i Halid Čović. Mešanović je bio jedan od zamjenika upravnika u “Silosu” i upravnik logora u kasarni “Krupa”, a Kalember stražar u “Silosu”. Ostali su bili pripadnici civilne, vojne i policijske vlasti.

Tužilaštvo je uložilo i potvrde o oduzetim predmetima zatvorenih osoba, te službene zabilješke sačinjene prilikom privođenja.

“U nekim dokazima se spominje da su lica pritvorena zbog držanja oružja”, rekla je tužiteljica.

Ona je navela kako će detaljnije o uloženim dokumentima govoriti u završnoj riječi.

Tužilaštvo je od 1.700 predloženih materijalnih dokaza do sada uložilo njih 324.

Ulaganje dokaza nastavit će se 11. decembra.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English