Članak

Bez etničkog čišćenja u Kotor-Varoši

3. Decembra 2014.00:00
U nastavku suđenja Ratku Mladiću, nekadašnji pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) rekao je da nikada nije dobio naredbu da se etnički očisti područje Kotor-Varoši.

This post is also available in: English

Vojislav Kršić, bivši oficir Kotorvaroške lake pješadijske brigade VRS-a, izjavio je da mu nikada niko nije kazao da teritorija te jedinice mora biti etnički očišćena od nesrpskog stanovništva, niti je to ikada pokušano.

U pisanoj izjavi, čiji je sažetak u sudnici pročitao Mladićev branilac Branko Lukić, Kršić je tvrdio i da njegova brigada nije ispalila nijednu granatu na civilne ciljeve.

Opisujući ubistvo jednog broja Muslimana počinjeno u selu Grabovica u novembru 1992. godine, svjedok je sugerisao da u taj zločin, naveden u optužnici protiv generala Mladića, “nije bilo umiješano vojno osoblje”.

Mladiću se, kao bivšem komandantu Glavnog štaba VRS-a, sudi za progon Bošnjaka i Hrvata iz opština pod srpskom kontrolom, od kojih je jedna bila i Kotor-Varoš. Optužen je i za genocid počinjen u Srebrenici i još nekoliko opština, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Na ovom ročištu su tužioci okončali unakrsno ispitivanje Milorada Sajića, ratnog komandanta Teritorijalne odbrane u Banjaluci.

Sajić je, ponavljajući da etničko čišćenje nije bilo strateški cilj bosanskih Srba, izjavio da “ne zna da je bilo prisilnog iseljavanja” Muslimana i Hrvata, dok je bio u Banjaluci.

Sajić je, uz oklijevanje, potvrdio da je od drugih Srba čuo za zapaljive izjave zvaničnika Autonomne regije Krajina Radoslava Brđanina protiv nesrba, poput one da bi u regiji trebalo zadržati samo do 1.000 Muslimana, koji bi čistili ulice.

Tužioci su u sudnici prikazali Brđaninov govor u Banjaluci 1994. godine, u kojem je rekao da će “Srbi u narednih 100 godina brisati cipele od pogani i nekrsta koji su opoganili njihovu zemlju”.

Granice srpske države, Brđanin je – sa bine ukrašene natpisom “Svi Srbi u jednoj državi” – postavio “od Benkovca do Trebinja i od mađarske granice do Sokoca”, izrazivši nadu da će glavni grad biti Beograd.

Tribunal je Brđanina 2007. pravosnažno osudio na 30 godine zatvora zbog progona Muslimana i Hrvata iz Bosanske krajine.

Suđenje Mladiću biće nastavljano u četvrtak, 4. decembra.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English