Članak

Odvođenje u Rapatnicu

2. Decembra 2014.00:00
Prvi svjedok Tužilaštva BiH na suđenju Ekremu Ibračeviću, Faruku Smajloviću i Sejdaliji Ćoviću, prisjetio se kako je krajem juna 1992. godine bio zatvoren u mjestu Rapatnica (općina Srebrenik).

This post is also available in: English

Stevo Stanišić je rekao da je oko sedam dana proveo u prostorijama mjesne zajednice Rapatnica, ali da ga niko nije zlostavljao. U mjesnoj zajednici, kako je dodao, s njim je pritvoreno oko 20 Srba. Na pitanje ko ih je čuvao, svjedok Stanišić je pojasnio da je bilo nekoliko osoba, te da se sjeća izvjesnih Muće i Sejde, ali da ne zna ko je bio glavni.

“Iskreno, prema meni su bili jako korektni. Za druge ne znam”, kazao je Stanišić.

On je ispričao da su dobivali hranu, da su mogli koristiti vanjski toalet, te da nije imao nikakvih zdravstvenih problema.

Tokom svjedočenja se Stanišić prisjetio da je na Zdravku Ostojiću vidio povrede nakon što je doveden u mjesnu zajednicu. On se složio sa Odbranom da je Ostojić povrede dobio na području Lukavca.

Svjedok je naveo kako mu nikada nije saopćen razlog zatvaranja u mjesnu zajednicu u Rapatnici, odakle je sa drugim zatvorenicima odveden u zatvor u Tuzli.

Ibračević, Smajlović i Ćović su optuženi za zločine počinjene nad srpskim cvilima u ljeto 1992. godine u mjesnoj zajednici Rapatnica i prostorijama fudbalskog kluba “Rapatnica”.

Prema optužnici, zatvorenici su premlaćivani, mučeni i zlostavljani na razne načine, dok je Ibračević, vršeći nadzor nad zatočeničkim objektima, odobravao takvo postupanje. Ćoviću je na teret stavljeno da je ulazio u mjesnu zajednicu i tukao civile, dok je Smajlović optužen što nije spriječio ulazak drugih osoba.

Prema optužnici, Ibračević je bio načelnik vojne bezbjednosti Općinskog štaba Teritorijalne odbrane (TO) Srebrenik, Smajlović komandir voda Vojne policije Općinskog štaba TO-a, a Ćović pripadnik Vojne policije.

Suđenje se nastavlja 9. decembra.

Amer Jahić


This post is also available in: English