Članak

“Mićama” ukinut pritvor

2. Decembra 2014.00:00
Sud BiH je ukinuo pritvor Saši Gavranoviću, Vitomiru Deviću i Zoranu Šljuku, optuženim za zločin počinjen u Tesliću, te im odredio mjere zabrane.

This post is also available in: English

Kako je iz Suda saopćeno, optuženima je određena zabrana napuštanja mjesta boravka i putovanja, te se dva puta sedmično moraju javljati nadležnom organu.

“Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba, a kontrola opravdanosti vršit će se svaka dva mjeseca. U slučaju da optuženi prekrše izrečene mjere zabrane, može im se odrediti mjera pritvora”, saopćeno je.

Sud je optuženima Draganu Marjanoviću i Dariju Slavuljici produžio mjere zabrane napuštanja boravišta i putovanja, te i dalje imaju obavezu javljati se nadležnom organu.

Marjanović, Gavranović, Dević, Šljuk i Slavuljica su optuženi za ubistva bošnjačkih civila počinjena u junu 1992. godine na planini Borje. Iz Tužilaštva BiH je ranije saopćeno da se radi o istrazi koja je proslijeđena iz Haškog tribunala pod nazivom “Miće”.

Optužnica protiv njih potvrđena je prošlog mjeseca, a Tužilaštvo nije zatražilo da se nakon potvrđivanja optužnice Gavranoviću, Deviću i Šljuku produži pritvor. Tužilaštvo je predložilo da im se umjesto toga odrede mjere zabrane napuštanja boravišta, a da se Marjanoviću i Slavuljici produže važeće mjere zabrane.

Prema posljednjem saopćenju Suda BiH, za ove zločine je, zajedno s njima, optužen i Dragomir Kezunović.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English