Članak

Drugačije tvrdnje svjedoka Božića

2. Decembra 2014.00:00
U nastavku suđenja za zločine u Kotor-Varoši svjedok Tužilaštva izjavio je da je bio u kombiju sa optuženim Ostojom i Bosiljkom Markovićem, dok je izvjesni Predrag Cicmanović silovao mlađu žensku osobu.

This post is also available in: English

Mirko Božić je ispričao kako su Ostoja i Bosiljko Marković, te Cicmanović krenuli u akciju spašavanja njegovog brata iz zarobljeništva. 

Kako je naveo, crveno-bijelim kombijem, koji su uzeli iz komande, otišli su u selo Grabovica da jave njegovim roditeljima da mu je brat živ. Po povratku iz Grabovice, Cicmanović mu je, kako je rekao, uz prijetnju puškom naredio da zaustavi kombi u selu Orahovo. 

“Čekali smo Peđu pet minuta, a onda se vratio sa, vjerovatno oštećenom stranom i rekao: ‘Ovo je moje’. Rekao je da vozim (…) On je silovao nju tu na podu kombija, po svemu sudeći”, prisjetio se svjedok. 

Na pitanje Sudskog vijeća da li je čuo protivljenje, svjedok je negativno odgovorio, kao i na pitanje da li je čuo reakcije ostalih. 

Tužilac Dragan Čorlija je konstatovao da je u izjavi datoj u februaru 2014. Božić kazao: “Čuo sam plač i galamu Predraga, Ostoje i Bosiljka“. 

Svjedok je naveo da je jedan Marković sjedio pokraj, a drugi iza njega, dok je žena silovana u zadnjem dijelu kombija.

Božić je kazao da je vozio sporo do mjesta Dabovci, gdje mu je Cicmanović naredio da stane. Svjedok je naveo da je potom izišao iz kombija i da se ne može sjetiti da li je čin silovanja završen kada je on izlazio.

“Nakon par minuta vidio sam i Bosiljka napolju, ali se ne mogu izjasniti je li i Ostoja bio vani, jer je bilo još vojske”, rekao je Božić.

Tužilac Čorlija je kazao da je u izjavi datoj policiji u Banja Luci 2011. svjedok kazao da je čuo buku iz kombija i da je sve to trajalo oko pola sata, nakon čega su sva trojica izašla iz auta, te da mu je Peđa naredio da ih vozi nazad u Vrbanjce.

“Mislim da se u Banja Luci nismo dobro razumjeli”, izjavio je Božić. 

Svjedok je kazao da nije vidio kako je izgledala ženska osoba u kombiju, nakon čega je tužilac konstatovao da je u ranijem iskazu Božić naveo da je “iza zadnjih sjedišta vidio nepomičnu žensku osobu. Nije jaukala, nije plakala”.

Božić je kazao da su se on i Markovići suprostavili ispred komande Cicmanoviću, te da je potom vratio žensku osobu u Orahovu.

“Izgovorila je da može izaći iz auta”, prisjetio se svjedok, koji je u ranijoj izjavi naveo da je tada vidio da je riječ o mlađoj osobi.

Tužilaštvo BiH tereti Bosiljka i Ostoju Markovića, bivše pripadnike Kotorvaroške brigade Vojske Republike Srpske (VRS), da su silovali maloljetnu osobu na području općine Kotor-Varoš. U optužnici se navodi da su je optuženi i još jedno lice silovali više puta u kombiju koji se kretao.

Svjedok Božić je potvrdio da se protiv njega vodi postupak u Kotor-Varoši za silovanje druge osobe istog dana.

Tužilaštvo je svjedoku prezentovalo nekoliko video i audio zapisa, kao i prisluškivanih telefonskih razgovora, koji su uloženi na ročištu održanom 28. oktobra.

Božić je kazao da su ti razgovori vođeni o novcu koji njemu duguju Markovići, a ne o plaćanju da svjedoči u njihovu korist.

Na pitanje Odbrane kakav je odnos imao tokom ispitivanja kod istražnih organa, svjedok je kazao da su mu “tužioci u Banja Luci nudili svašta da prizna silovanje, makar za jednog Markovića”, te da su ga navodili na odgovore. On je kazao i da mu je tužilac Čorlija govorio da je ljigav i da laže.

Nastavak suđenja bit će naknadno zakazan. 

Džana Brkanić


This post is also available in: English