Članak

Protjerivanje Bošnjaka iz Prozora

20. Novembra 2014.00:00
U nastavku suđenja Nikoli Mariću, optuženom za zločine počinjene na području Prozora, svjedoci Tužilaštva BiH su ispričali kako su Bošnjaci hapšeni, ubijani, premlaćivani i protjerani sa područja ove općine.

This post is also available in: English

Eniz Gorančić je ispričao da je, nakon pada Prozora pod vlast Hrvatskog vijeća obrane (HVO), napustio selo Skrobučani (općina Prozor) sa grupom muškaraca, te se uputio prema teritoriji pod kontrolom Armije BiH (ABiH).

“U selu Pajići nas je zaustavio HVO. Pozvali su vojnu policiju iz Prozora, koja nas je odvela u Vatrogasni dom”, naveo je Gorančić i dodao da su tu zadržani jedan dan.

U Vatrogasnom domu, kako je rekao svjedok, Nikola Marić je ispitivao i premlaćivao muškarce. Gorančića su ispitivali izvjesni Franjo Križanac i Jozo Meštrović.

“Nikola je posmatrao dok su mene ispitivali. Nisam vidio da je udarao nekoga”, kazao je svjedok i dodao da su svi vođeni i na ispitivanje u policijsku stanicu, nakon čega su pušteni da idu gdje su prvobitno krenuli.

Svoju porodicu svjedok je, kako je rekao, vidio kada su protjerani sa područja općine Prozor u augustu 1993. godine.

Nikola Marić, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), po 25 tačaka optužnice se tereti da je od novembra 1992. do oktobra 1993. na području općine Prozor učestvovao u ubistvima, mučenju i drugim nečovječnim djelima.

Svjedok Smajo Motika je ispričao da je u aprilu 1993. zarobljen u selu Skrobučani i odveden u policijsku stanicu u Prozoru, zajedno sa još oko 15 do 20 muškaraca. Tu su zadržani oko 15 dana, nakon čega su vraćeni u selo.

Motika je kazao da je drugi put zatvoren u Srednjoškolski centar, nakon čega je odveden u logor Gabela.

Odvođenje muškaraca iz sela Skrobučani je gledao i treći svjedok Tužilaštva Ahmet Motika. On je na ovom ročištu izjavio da se skrivao u šumi, jer se bojao da ga neko ne ubije ili ne zapali, ali da je iz te šume mogao vidjeti šta se dešava u selu.

“Kako ga neću vidjeti. Imao je oružje. Poznao sam i Miličević Ivu”, odgovorio je svjedok na pitanje Tužilaštva da li je taj dan vidio optuženog Marića u selu i da li je optuženi bio naoružan.

On je kazao da je u selu bilo oko trideset vojnika HVO-a, ali da nije vidio šta tačno radi Marić.

Prema svjedokovim navodima, taj dan u selu su uhapšeni njegov brat Smajo, te Šerif Motika, Muharem Šljivo i drugi, a četvero civila je ubijeno, od čega jedan starac, invalid, koji je bio 1930. godište.

U susjednom selu Paroš, kako je ustvrdio svjedok, ubijeno je također nekoliko civila.

Na pitanje Tužilaštva da li je svojom voljom napustio kuću u augustu 1993. godine, svjedok je kazao: “Ma kakvi svojom voljom, istjerao nas HVO.”

Suđenje se nastavlja 27. novembra.

Džana Brkanić


This post is also available in: English