Članak

Mladićeva principijelnost i vaspitanje

19. Novembra 2014.00:00
Svjedočeći u Odbranu Ratka Mladića, bivši oficir Vojske Republike Srpske (VRS) Rajko Šarenac ocijenio je da je ličnost optuženog “u velikoj suprotnosti sa zločinima genocida koji mu se pripisuju”.

This post is also available in: English

“Svjedok Šarenac je imao više ličnih kontakata i susreta sa generalom Mladićem, na osnovu kojih se uvjerio da su njegovo porodično i vojničko vaspitanje, principijelnost i upornost, u velikoj suprotnosti sa zločinima genocida koji mu se pripisuju”, sažeo je u sudnici svjedokovu pisanu izjavu Mladićev branilac Miodrag Stojanović.

Šarenac, bivši pomoćnik komandanta Gardijske brigade pri Glavnom štabu VRS-a, posvjedočio je da je Mladić 1993. dozvolio izvlačenje hiljada hrvatskih civila iz Vareša, preko teritorije srpskih snaga. On je takođe opisao kako je Mladić, u ljeto te godine, u Trnovu garantovao bezbjednost muslimanskom šefu lokalne policije.

Mladiću, bivšem komandantu Glavnog štaba VRS-a, sudi se za genocid u Srebrenici i još nekoliko opština, progone Muslimana i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

U unakrsnom ispitivanju, Haško tužilaštvo suočilo je Šarenca sa tvrdnjom da su tokom borbi u istočnoj Bosni 1993. godine srpske snage, među kojima je bila i njegova brigada, pomjerale muslimansko stanovništvo.

“Nismo s civilima vodili rat, nego s borcima… A ako se neko našao na putu, to je bio njegov problem”, odgovorio je Šarenac, dodavši da se “ne sjeća da je takvih slučajeva bilo”.

Tužilac je u sudnici zatim citirao Mladićevo naređenje da se “očisti Podrinje”, “razbiju” muslimanske jedinice, a “muslimanskom stanovništvu omogući da se premjesti”.

Šarenac je prihvatio da “to jeste bilo naređenje, bez daljnjeg”. 

Na tužiočevu sugestiju da je to predstavljalo ostvarenje strateškog cilja bosanskih Srba “da Drina ne bude granica sa Srbijom”, Šarenac je uzvratio da se bavio ispunjavanjem borbenih zadataka i da “ne zna šta je bio strateški cilj”.

Upitan da li je širio antimuslimansku propagandu tokom srpske ofanzive u istočnoj Bosni, svjedok je odgovorio da, sve i da je htio da to čini, nije imao tehničkih sredstava.

Na pitanje da li je Mladić ikada naredio hapšenje pripadnika UNPROFOR-a ukoliko NATO avioni napadnu položaje VRS-a, Šarenac je rekao da je “toga bilo”, ali da se on “ne sjeća” takvog konkretnog naređenja iz aprila 1994. koje mu je tužilac citirao.

Suđenje Mladiću nastavlja se u četvrtak, 20. novembra.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English