Članak

Incidenti protiv Srba u Višegradu

19. Novembra 2014.00:00
Na suđenju Goranu Popoviću za zločine počinjene u Višegradu, svjedok Odbrane je kazao da se poslije izbijanja ratnih sukoba bošnjačko stanovništvo dobrovoljno iselilo iz ovog grada.

This post is also available in: English

Božo Tešević je ispričao da je živio i radio kao saobraćajni policajac u Višegradu 1991. i 1992. godine. On je kazao da je u to vrijeme u Višegradu živjelo dvije trećine Bošnjaka, a jedna trećina Srba, ali da su međunacionalni odnosi bili dobri do formiranja nacionalnih partija.

“Tada je došlo do narušavanja bezbjednosne situacije u gradu i određenih tenzija, premlaćivanja osoba srpske nacionalnosti, ubistava od strane Bošnjaka”, naveo je svjedok i dodao da je, između ostalog, grupa Bošnjaka srušila spomenik Ivi Andriću.

Prema njegovom iskazu, situacija je postajala toliko gora u proljeće 1992. godine da policija i vlasti nisu mogle uspostaviti javni red i mir.

“Civili muslimani su imali puške, a mi policajci sa pendrecima i pištoljima”, kazao je svjedok i dodao da su neki od policajaca srpske nacionalnosti napuštali svoja radna mjesta.

On je rekao da je bilo i nekoliko incidenata u samoj policijskoj stanici, koje su izazvali Bošnjaci.

“To je trajalo sve do početka aprila i incidenta kada je grupa naoružanih muslimana zauzela hidroelektranu, pod prijetnjom da će pustiti branu, što bi ugrozilo Višegrad i nizvodne gradove”, kazao je svjedok i dodao da se tada stanovništvo koje je živjelo niže brane počelo iseljavati.

Prema Teševićevim riječima, za normalizovanje situacije bio je presudan dolazak Užičkog korpusa Jugoslovenske narodne armije (JNA) u grad, ali po njihovom odlasku, 17. maja, ponovno dolazi do incidenata i napada na srpska sela, pri čemu su mnogi civili ranjeni, ubijeni i zarobljeni.

Na pitanje Tužilaštva, svjedok je rekao da je vjerovatno nakon aprila 1992. bilo incidenata u kojima su stradali i bošnjački civili, ali da to ne može tvrditi. On je također kazao da je za dešavanja u Pionirskoj ulici u Višegradu čuo nakon rata, putem medija.

Tešević je kazao da se poslije izbijanja ratnih sukoba bošnjačko stanovništvo dobrovoljno iselilo iz Višegrada.

On je svjedočio na suđenju Goranu Popoviću, kojeg Tužilaštvo BiH tereti da je da je od aprila do septembra 1992., kao stražar u logoru “Uzamnica”, učestvovao u zlostavljanju, premlaćivanju, mučenju i seksualnom zlostavljanju muškaraca i žena.

Vijeće je konstatovalo da će se nastavak suđenja održati u narednu srijedu, 26. novembra, ako se uspostavi videolink sa posljednjim svjedokom Odbrane, koji se nalazi u inostranstvu.

Džana Brkanić


This post is also available in: English