Članak

Sljedeće sedmice presuda za zločin u Kladnju

7. Novembra 2014.00:00
Sud BiH sljedeće sedmice izreći će prvostepenu presudu Harizu Habiboviću, optuženom za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen 1992. godine u mjestu Stupari kod Kladnja.

This post is also available in: English

Habiboviću, kojeg Tužilaštvo BiH tereti da je zajedno sa još dvije osobe učestvovao u premlaćivanju Ladimira Dragića, koji je istog dana, prema optužnici, izvršio samoubistvo, presuda će biti izrečena u srijedu, 12. novembra.

U ponedjeljak, 10. novembra, o krivnji će se izjasniti Mitar Vlasenko, Rade Vlasenko i Drago Končar, optuženi za zločin počinjen 1992. u Prijedoru.

Za srijedu je zakazano izjašnjenje Srećka Boškovića, optuženog za zločin u mjestu Đulići (općina Zvornik), kao i Željka Stanarevića, optuženog za zločine počinjene na području Bihaća.

Statusna konferencija pred početak suđenja Ekremu Ibračeviću, Faruku Smajloviću i Sejdaliji Ćoviću, optuženima za zločine na području Srebrenika, bit će održana 11. novembra.

Na suđenju Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću za genocid u Srebrenici, Optužba će u srijedu pročitati iskaz koji je optuženi Milošević dao istražiocu Haškog tribunala u svojstvu osumnjičenog.

Suđenja optuženima za genocid u Srebrenici se nastavljaju – u ponedjeljak Goranu Sariću, a u utorak Aleksandu Cvetkoviću.

Novi svjedoci Tužilaštva BiH u ponedjeljak će biti saslušani na suđenju Petru Kovačeviću, optuženom za zločine na području Višegrada, Savi Tepiću, Dušku Vujičiću, Dragoslavu Bojiću, Dušku Maksimoviću, Radojku Keveroviću, Radetu Škoriću i Iliji Kurušiću optuženima za zločine u Kotor-Varoši.

Isti dan će biti nastavljena suđenja Draganu Šekariću, optuženom za zločine u Višegradu i Goraždu, te Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Nedžadu Hodžiću, Senadu Hakaloviću i Nihadu Bojadžiću za zločine počinjene u Trusini (općina Konjic).

Suđenje Ivanu Zeleniki, Srećku Hercegu, Ivanu Mediću, Edibu Buljubašiću i Marini Grubišić-Fejzić, optuženima za zločine u Dretelju kod Čapljine nastavlja se u utorak, kao i Goranu Vujoviću, Miroslavu Duki i Željku Iliću optuženima za zločine u Bileći, te Bosiljku i Ostoji Markoviću, optuženima za zločin u Kotor-Varoši.  

Istog dana bit će nastavljeno suđenje Ramizu Avdoviću i Iulian-Nicolae Vintili, optuženima za zločine u Sarajevu.

Za srijedu je zakazan nastavak suđenja Vitomiru Rackoviću, optuženom za zločine u Višegradu, a dan kasnije bit će nastavljena suđenja Nedžadu Hodžiću i Dževadu Salčinu, optuženima za zločine počinjene na Igmanu, te Nikoli Mariću, optuženom za zločine počinjene na području Prozora.

U petak će biti nastavljena suđenja Josipu Toliću, optuženom za zločine počinjene u Odžaku i Bosanskom Brodu, te Jasminu Čolomanu, optuženom za zločin na području Viteza.

Pred Sudom BiH u petak će se pojaviti i Slavko Savić, protiv koga je Tužilaštvo podiglo optužnicu za zločin u Vogošći.

Iduće sedmice nastavlja se i obnovljeno suđenje Mehuri Selimoviću, Adilu Ružniću i Emiru Mustafiću optuženima za zločine u Krajini.

Albina Sorguč


This post is also available in: English