Članak

Svjedok tvrdi da je optuženi naredio ubistvo

6. Novembra 2014.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Prozora, svjedok Državnog tužilaštva je kazao da je Nikola Marić naredio ubistvo njegovog komšije u selu Paroš.

This post is also available in: English

Ramo Bečirović je ispričao da je živio u selu Paroš (općina Prozor) do 17. aprila 1993. godine, kada je uhapšen i odveden u logor.

“Došao je Marić Nikola sa vojnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Mene i Ibru Ramića su otjerali u logor, dok su mlađi muškarci pobjegli u šumu”, kazao je svjedok i dodao da prije rata nije poznavao optuženog Marića, te da mu je Ibro Ramić kazao da je to “Nidžo”.

Bečirović je rekao da je troje ljudi ubijeno u njegovom selu tog dana – dvojica braće Zulfo i Bećir Bečirović i Ajka Ramić. Prema iskazu svjedoka, Nikola Marić nije bio u blizini kada je ubijena Ajka Ramić, ali je naredio da se ubije Zulfo Bečirović, koji je tada imao 65 godina.

“Zulfo je galamio da mu vojnici ne razvaljuju kuću, a Nikola je rekao: ‘Šta čekate, ubijte ga.’ Iste sekunde se čuo rafal i vidio sam iza kuće kako Zulfo pada”, prisjetio se svjedok, istaknuvši da nije vidio ko je pucao.

Za Zulfinog brata Bećira, svjedok je kazao da ga je ubio neko od vojnika dok je bježao niz livadu.

Bečirović je ispričao da je potom odveden u magacin policije u Prozoru, odakle je nakon petnaest dana prebačen u logor u Ljubuškom, a potom na Helidorom u Mostaru. Od trenutka kada je odveden iz sela Paroš, svjedok više nije vido optuženog Marića.

Nikola Marić, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), po 25 tačaka optužnice se tereti da je od novembra 1992. do oktobra 1993. godine vršio progon učestvujući u ubistvima, mučenju i drugim nečovječnim djelima.

Drugi svjedok na ovom ročištu bio je zaštićeni svjedok “S-23”. On je kazao da je iz šume gdje je bio sakriven vidio kada je ubijen duševni bolesnik Zulfo Bečirović. Njegovoj kući, kako je kazao svjedok, prišla su tri vojnika u maskirnim uniformama.

“Ubijen je i Bećir Bečirović, psihički bolesnik, te Ajka Ramić zvana Šida. To smo čuli od ženskih osoba”, kazao je “S-23” i dodao da se nakon par dana predao u magacin policije, gdje je zadržan oko dvadesetak dana, odakle je prebačen u logore u Ljubuškom i u Mostaru.

On je kazao da ga je iz magacina policije, zajedno sa još šest-sedam osoba, Nikola Marić odveo na prisilni rad.

“Čuo sam od zarobljenika da je to bio Nikola Marić i da se isticao u maltretiranju muslimana”, naveo je svjedok.

Treći svjedok Tužilaštva Mujo Kukić kazao je da je živio u selu Gorica (općina Prozor), te da je poznavao optuženog Marića i njegovu porodicu od prije rata.

Kukić je kazao da je bio na prisilnom radu u firmi “Putnik” u Prozoru, te da je jedne prilike u aprilu 1993. godine, po povratku sa posla, saznao da je u susjednom selu Paroš ubijeno troje ljudi. To jutro je, kako je kazao, vidio Nikolu Marića sa grupom vojnika kako odlaze prema njegovom selu.

Prema iskazu svjedoka, zarobljen je 11. juna 1993. i odveden u Srednjoškolski centar u Prozoru, odakle je opet angažovan na radnu obavezi u “Putniku”. U zarobljeništvu je, kako je izjavio, ostao do 1994. godine.

Suđenje će se nastaviti 13. novembra.

Džana Brkanić


This post is also available in: English