Članak

Fin i ljepuškast momak

6. Novembra 2014.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na Igmanu, svjedok Odbrane je kazao da je optuženi Nedžad Hodžić 1993. godine bio sitne građe, te da nije imao nikakvih ožiljaka na licu.

This post is also available in: English

Svjedok Miralem Muratović, nekadašnji pripadnik 44. brdske brigade Armije BiH (ABiH), ispričao je da je tokom cijelog rata boravio u Jablanici, gdje su u aprilu 1993. godine došli pripadnici jedinice “Zulfikar”, među kojima je bio i optuženi Nedžad Hodžić. 

“Nedžad je bio fin momak, crne fine kose, kraće. Imao je konstrukciju kao i ja, sitniji, možda metar i sedamdeset visine. Nikakav ožiljak nije imao, bio je fin i ljepuškast momak”, rekao je Muratović i dodao da je Hodžić imao nadimak “Džoni” i govorio je sa sandžačkim naglaskom. 

Prema svjedoku, Hodžić je bio druželjubiv i normalan, te za njega nikada nije čuo da je imao problema ili da je maltretirao bilo koga. 

Neki od svjedoka Državnog tužilaštva opisali su Hodžića kao čovjeka “jače građe” koji je imao ožiljak. 

Muratović je kazao da je među pripadnicima jedinice “Zulfikar” koje je upoznao u Jablanici bio još jedan Nedžad koji je govorio sa sandžačkim naglaskom, ali je bio krupniji, sa svjetlijom kosom i zvali su ga “Pjevač”. 

Nedžadu Hodžiću i Dževadu Salčinu sudi se da su, kao pripadnici odreda “Zulfikar” ABiH, mučili, premlaćivali i seksualno zlostavljali zatvorenike na planini Igman, odsijecali im dijelove tijela, zastrašivali ih i učestvovali u drugim nečovječnim djelima. 

Na pitanje braniteljice Nedžle Šehić da li je u periodu između aprila i jula 1993. godine bilo lako putovati između Jablanice i Igmana, svjedok Muratović je odgovorio da je to bilo “veoma teško”.

“Jablanica je bila u okruženju, tako da ja oko šest mjeseci nisam ni do Konjica mogao”, rekao je Muratović.

Na ovom ročištu Hodžićeva Odbrana je pozvala i svjedoka Ivicu Žilića, ratnog vozača načelnika općine Jablanica, koji je kazao da je Nedžada Hodžića i druge pripadnike odreda “Zulfikar” ABiH upoznao 1993. godine, kada su došli na područje Jablanice.

“Nedžad je bio mali dečko, crn, imao je naglasak sandžački… Ponašao se normalno i meni nije pravio problem, kao ni mojoj porodici”, rekao je Žilić. 

Oba svjedoka su kazala da su čuli kako je Hodžić ranjen u glavu, te da su ga vidjeli nakon rata i da im je bilo teško komunicirati s njim.

Suđenje Hodžiću i Salčinu nastavlja se narednog četvrtka, 13. novembra.

Denis Džidić


This post is also available in: English