Članak

Zabrana maltretiranja zarobljenika

5. Novembra 2014.00:00
Svjedok Odbrane Ratka Mladića kazao je da se u svim naredbama Vojske Republike Srpske (VRS) navodilo da se ratni zarobljenici i zarobljeni civili ne smiju maltretirati.

This post is also available in: English

Svjedočeći pred Haškim tribunalom, bivši komandir čete pri Sanskoj brigadi Ranko Kolar je izjavio da su naredbe VRS-a štitile zarobljenike, kao i da je njima zabranjivano razaranje civilnih naselja.

“U svakoj zapovijesti – odbrambenoj ili napadačkoj – navodilo se da zarobljene civile ili ratne zarobljenike ne smijemo maltretirati i da ih moramo predati najbližem organu za obavještajno-bezbjednosne poslove. Djelovanje po naseljenim mjestima je također bilo vrlo jasno, smjeli smo otvarati vatru samo po onim mjestima odakle se pruža otpor, ali uz minimalna razaranja”, rekao je Kolar.

On je naveo da su se njegove jedinice sukobljavale u ljeto 1992. s “muslimansko-hrvatskim formacijama” na području Sanskog Mosta, kao i da je početkom 1993. učestvovao u borbama protiv jedinica Nasera Orića na putu između Bratunca i Zvornika.

“Išli smo u intervenciju zaustavljanja operacije jedinica Nasera Orića koje su imale zadatak da sijeku komunikaciju Bratunac – Zvornik i osvoje oba grada. U tim operacijama su Kravica i još 11 drugih srpskih sela spaljena. Mi smo tada došli na intervenciju i zaustavili Orića i uspjeli da spasimo dio civila koji se nalazio tu”, kazao je svjedok.

Kolar je svjedočio na suđenju Ratku Mladiću, bivšem komandantu Glavnog štaba VRS-a, kojem se sudi za genocid u Srebrenici i još nekoliko općina, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Tokom unakrsnog ispitivanja, haški tužioci su pitali svjedoka da li mu je poznato da su Bošnjaci u Sanskom Mostu razoružavani i odvođeni u Sportsku dvoranu i “Betonirku”.

“Čuo sam da je naša jedinica učestvovala u razoružanju formacija koje nisu bile u VRS-u, ali za odvođenja mi nije poznato. Čuo sam za te lokacije Sportske dvorane, ali nisam bio tu nikada. Nisam ni čuo da su tu bili civili, samo pripadnici muslimansko-hrvatskih snaga“, rekao je svjedok.

Kolar je na pitanja tužilaca kazao i da tokom rata nije čuo za ubistva bošnjačkih civila u selima Hrustovo i Krkojevci.

Na ovom ročištu je završeno i ispitivanje bivšeg funkcionera Službe državne bezbjednosti Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) BiH Neđe Vlaškog, koji je rekao da srpske snage nisu izvršile agresiju na Trnovo.

“Muslimani su koristili termine ‘agresija’ i ‘agresor’ iako su Srbi bili domicilno stanovništvo. To su sve bile komšije i nije bilo drugih jedinica, a ova navodna agresija se desila upravo nakon što su muslimani napali obližnja srpska sela”, kazao je Vlaški.

Mladićeva Odbrana je na ovom ročištu počela sa ispitivanjem Save Bojanovića, sudije ratnog vojnog suda u Bijeljini, koji će govoriti o radu vojnog pravosuđa tokom rata u tom gradu. 

Ispitivanje Bojanovića se nastavlja u četvrtak, 6. novembra.

Denis Džidić


This post is also available in: English