Članak

Haški sud razmatra puštanje Šešelja na slobodu

5. Novembra 2014.00:00
Zbog lošeg zdravstvenog stanja Vojislava Šešelja, Haški tribunal razmatra mogućnost njegovog privremenog puštanja na slobodu.

This post is also available in: English

Vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) saopćilo je da razmatra mogućnost da lidera Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja, kojem se sudi za zločine počinjene u BiH, Srbiji i Hrvatskoj, pusti na slobodu nakon više od decenije provedene u pritvoru.

“Imajući u vidu da je Vijeće primilo informacije koje govore da se zdravstveno stanje optuženog Šešelja pogoršalo, da bi se izbjeglo najgore, Vijeće razmatra mogućnost da optuženog privremeno pusti na slobodu kako bi mu bila ukazana njega u najboljem mogućem okruženju, a da se pritom osigura bezbjednost svjedoka i integritet postupka”, navodi se u odluci koju potpisuje sudija Jean-Claude Antonetti. 

Sudsko vijeće je zatražilo mišljenje i garanciju Vlade Srbije o puštanju Šešelja na slobodu. 

“Vijeće poziva Vladu Republike Srbije da do 5. novembra 2014. godine dostavi mišljenje o mogućnosti da se optuženi privremeno pusti na slobodu na teritoriju Srbije i da potvrdi da će biti u mogućnosti da garantuje da on neće stupati u kontakt sa svjedocima ili žrtvama i da će se vratiti pod nadzor Međunarodnog suda čim Vijeće to naloži“, navelo je Vijeće Haškog tribunala.

Vlada Srbije danas je dala garancije Vijeću Haškog tribunala. 

“Vlada Srbije spremna je da pruži garancije za privremeno puštanje na slobodu optuženog Vojislava Šešelja, pod uslovom da se u pravno obvezujućoj formi izjasni da će poštovati sve uslove koje odredi Vijeće, kao i da prihvata garancije Vlade Republike Srbije, imajući u vidu da ih je do sada odbijao”, navodi se u garanciji Vlade Srbije.

Šešelj se 2003. predao Tribunalu, a njegovo suđenje počelo je tek 2007. godine. Prošle godine, prema pisanju medija, dijagnosticiran mu je rak.

Šešelj je optužen za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene u periodu između 1991. i 1994. godine nad nesrpskim stanovništvom na područjima BiH, Hrvatske i Vojvodine.

Izricanje presude Šešelju bilo je planirano za 30. oktobar prošle godine, ali je otkazano pošto je jedan od sudija, Frederik Harhoff, izuzet zbog kontroverznog pisma u kojem je kritikovao presude Haškog suda. Trenutno se novi sudija upoznaje s dokazima.

Denis Džidić


This post is also available in: English