Članak

Dokumentacija o ekshumaciji ubijenih u Kalinoviku

5. Novembra 2014.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Kalinoviku 1992. godine, Optužba je uložila nekoliko materijalnih dokaza, među kojima je i dokumentacija o ekshumaciji, obdukciji i identifikaciji tri ubijene osobe.

This post is also available in: English

Tužilac Ćazim Hasanspahić uložio je dokaze o ekshumaciji, obdukciji i identifikaciji Suada Hasanbegovića, Edina Biče i Sejde Keše, čiji su posmrtni ostaci pronađeni 30. juna 2009. u blizini magistralnog puta Kalinovik – Ulog.

Za zločine počinjene u Kalinoviku, sudi se Marinku i Zoranu  Bjelici, te Novici Tripkoviću. Oni se terete da su, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), u augustu 1992. učestvovali u ubijanju i mučenju civila bošnjačke nacionalnosti koji su bili zatvoreni u prostorijama Osnovne škole “Miladin Radojević” u Kalinoviku.

Tužilaštvo BiH je uložilo obdukcione zapisnike za Hasanbegovića, Biću i Kešu koje je, prema riječima tužioca, potpisao vještak sudske medicine Nermin Sarajlić.

“Pronađene su osobe čije se lišenje života stavlja optuženima na teret”, kazao je Hasanbegović.
 
Odbrana je prigovorila na zakonitost, relevantnost i vjerodostojnost ovih dokaza, tvrdeći da iz dokaza ne proizlazi da je vještak Nermin Sarajlić prisustvovao ekshumaciji u Kalinoviku.  

Dragan Međović, branilac optuženog Marinka Bjelice, kazao je da su pronađena četiri tijela, upitavši “zašto je sporno jedno tijelo”.  

“Ja tvrdim da je sve urađeno u skladu sa zakonom. Četvrto tijelo, nažalost, nije identifikovano”, kazao je Hasanspahić, dodavši da zbog toga nisu uloženi dokazi za četvrto tijelo.  

Nastavak suđenja zakazan je za 19. novembar.

Albina Sorguč


This post is also available in: English