Članak

Dječakova saznanja od majke

3. Novembra 2014.00:00
Svjedok Državnog tužilaštva na suđenju za zločine počinjene u Višegradu kazao je kako mu je majka ispričala da je optuženi Petar Kovačević 1992. ubio njihovog komšiju Muju Gacka.

This post is also available in: English

Jasmin Hajdarević je naveo da je u aprilu 1992. godine, kada je počeo rat na području Višegrada, imao 13 godina. Kako je rekao, nakon pucnjeva u selu i tenzija među stanovništvom, majka ga je poslala u Crnu Goru kod prijatelja, a ona je ostala u selu Dobrun kod Višegrada.

“U augustu 1992. me čovjek nazvao i rečeno mi je da je majka isto došla u Ulcinj. Bila je ranjena i zvala me iz bolnice, bila je pogođena sa šest fragmenata rasprskavajućeg metka. Nakon što je bila malo bolje, otišli smo u Novi Pazar, a potom početkom naredne godine u Dansku”, prisjetio se on.

Svjedok Hajdarević je kazao da mu je majka u Danskoj ispričala kako je jednog dana u selo Dobrun došao optuženi Kovačević i tražio od nje i zaštićene svjedokinje S1 da nađu Muju Gacka.

“On im je prijetio i u jednom momentu je, kako je majka rekla, poslao je S1 da nađe Muju. Nakon što ona nije mogla, majka je kazala da je vidjela kako se Petar kreće prema mejtefu i čula je hice koje je ispalio. Zatim se Petar vratio i rekao mami i svjedokinji S1 da ukopaju Muju, kojeg je ubio”, ispričao je Hajdarević.

Prema iskazu svjedoka, majka mu je prenijela da se Kovačević tada ponašao nasilnički prema S1, koju je nakon toga silovao.

“Meni majka nije rekla ništa od srama, ali kasnije sam saznao od nane i tetke da je i nju silovao Kovačević”, kazao je Hajdarević.

Svjedok je naveo kako je od majke saznao i da je Kovačević jedne prilike, s drugim osobama, iz sela Zlatnik odveo Ibru Kusturu i još jednog čovjeka, koji su kasnije ubijeni kraj potoka.

Tužilaštvo BiH tereti bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) Petra Kovačevića da je krajem maja 1992. učestvovao u nazakonitom hapšenju civila u selu Zlatnik, te da je u augustu iste godine ubio Muju Gacka u selu Dobrun, a zatim dvjema ženama iz sela naredio da ga ukopaju, da bi ih nakon toga silovao. 

Tokom unakrsnog ispitivanja, branilac Petko Pavlović je upitao svjedoka zašto u izjavi iz istrage datoj 2011. Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) nije rekao da je saznao kako je Kovačević silovao njegovu majku.

“Sve do prije nekoliko dana imao sam uvjerenje da se nije desilo. Prošlih mjeseci ja obilazim rodbinu i navodim ih da mi kažu sve šta se desilo”, odgovorio je Hajdarević.

Branilac Pavlović je svjedoka upitao i zašto je u izjavi rekao da je njegova majka vidjela kako Kovačević ubija Gacka pucnjem iz kalašnjikova u glavu, a danas tvrdi da je samo čula pucnje. Hajdarević je rekao da je godinama imao noćne more o tome šta je proživjela njegova majka i da je možda pogriješio.

Na ovom ročištu je završeno unakrsno ispitivanje zaštićene svjedokinje S2, ali je odlukom Suda BiH zabranjeno objavljivanje njenog svjedočenja.

Na početku ročišta je branilac Pavlović zatražio da sudnicu napusti predsjednica Udruženja “Žena-žrtva rata” Bakira Hasečić, s obzirom da je namjerava pozvati kao svjedoka Odbrane.

Suđenje Kovačeviću se nastavlja u ponedjeljak, 10. novembra.

Denis Džidić


This post is also available in: English