Članak

Odgođeno suđenje Sariću

27. Oktobra 2014.00:00
Suđenje Goranu Sariću, optuženom za genocid počinjen u Srebrenici, odgođeno je jer svjedok Tužilaštva BiH nije došao u Državni sud.

This post is also available in: English

Sudsko vijeće je saopštilo da je neposredno pred početak suđenja saznalo da svjedok neće doći.

“Ovo je drugi put da mi zovemo ovog svjedoka, a da on ne dolazi. Prvi put je bila promjena adrese, a sad nam je javio da mora na sahranu. Mi ćemo ovo provjeriti”, kazao je Staniša Gluhajić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Tužilaštvo je kazalo kako ovog svjedoka planira saslušati na narednom ročištu.

Sarić je optužen za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za posljedicu imao 40.000 prisilno premještenih stanovnika bošnjačke nacionalnosti i više od 7.000 ubijenih sa područja Srebrenice u julu 1995.

Prema optužnici, Sarić je komandovao policijskim snagama koje su učestvovale u pretresima, razoružavanju i zauzimanju položaja pripadnika trupa Ujedinjenih nacija, te prisilnom premještanju žena, djece i staraca, kao i odvajanju muškaraca i dječaka, koji su kasnije pogubljeni.

Iako je Tužilaštvo BiH predložilo da na ovom suđenju pročita iskaz preminulog svjedoka, Vijeće je ovaj prijedlog odbilo, kazavši kako se Odbrana nije pripremila za provođenje tog dokaza.

Suđenje se nastavlja 3. novembra.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English