Članak

Ranjavanja i ubistva u Omladinskom domu

24. Oktobra 2014.00:00
Svjedok Državnog tužilaštva na suđenju Jasminu Čolomanu kazao je kako je čuo od komšije da je došlo do ranjavanja i ubistva zatvorenika u Omladinskom domu Prnjavor.

This post is also available in: English

Robert Krišto je kazao da je živio u selu Počulice (općina Vitez) do 16. aprila 1993. godine, kada je izvršen napad na selo i kada je sa porodicom i ostalim komšijama priveden u susjedno selo Prnjavor, u Omladinski dom. Na pitanje Tužilaštva BiH, svjedok je kazao da je sigurno bio u domu u Prnjavoru, te da nije čuo za Omladinski dom u Počulicama.

“U Domu su bila metalna vrata. Zaključavali su nas lancima i katancima. Bilo je tamno. Bila je bina za muziku, a na podu su bile deke. Nije bilo vode i mokrili smo u jedno metalno bure”, prisjetio se svjedok.

Nakon pet do šest dana, kako je naveo, prebačeni su u drugo selo prema Vitezu. Prema njegovom iskazu, žene su bile odvojene, zajedno sa djecom, u kuću Ruže Jurčević, a oko 60 muškaraca bilo je u Domu.

Svjedok je kazao da je iza njega u Domu ostao Željko Papić, koji mu je nakon rata ispričao da je ranjen, zajedno sa još nekoliko ljudi, a da su tri osobe izgubile život u Domu.

“On je ranjen kroz zatvorena vrata. Napolju je bila rasprava, stražari nisu dali nekome da uđe i bilo je pucanja”, rekao je Krišto i dodao da je čuo od Papića da je hitna pomoć ukazana tek nakon dva do tri sata.

Na pitanje Odbrane, svjedok je kazao da se ne sjeća koliko je tačno bilo stražara, te da je čuo da jedan ima nadimak “Lepina”.

Državno tužilaštvo tereti Čolomana da je, kao pripadnik diverzantskog voda Sedme muslimanske brigade ABiH, 24. aprila 1993. u mjestu Počulice (općina Vitez) došao naoružan ispred Doma, u kojem su bili zatočeni civili hrvatske nacionalnosti, i otvorio rafalnu paljbu iz automatskog oružja, pri čemu su ubijene tri osobe, a devet ranjeno.

Na ovom ročištu je pročitan iskaz Sofije Brković, koja zbog bolesti nije mogla pristupiti u sud. U svom iskazu datom Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) 2007. ona je kazala da je sa još pet žena bila u Omladinskom domu u Počulicama.

Brković je navela da je čula raspravu ispred Doma i nekoga kako govori: “Gdje su vam ustaše, da ih koljemo?” Potom je, kako je pročitano, čula ženski glas koji moli čovijeka da ne puca, a potom rafal koji je ranio nju, Katu Čeko, ostale žene i nekoliko muškaraca, a troje ljudi je poginulo.

Ova svjedokinja je navela da je transportovana u bolnicu u Zenicu sa ostalim zatvorenicama, gdje je operisana.

Odbrana Čolomana je konstatovala da se zbog godina svjedokinje ne protivi čitanju iskaza, te da bi joj postavili pitanja u vezi sa ženskim glasom koji je čula ispred Doma.

Suđenje se nastavlja 31. oktobra.

Džana Brkanić


This post is also available in: English