Članak

Lom rebara

24. Oktobra 2014.00:00
Na suđenju osmorici optuženih za zločine počinjene u Kladnju, vještak medicinske struke je rekao da je pregledom posmrtnih ostataka Ladimira Dragića uočio prijelom rebara.

This post is also available in: English

“Dva rebra su bila prelomljena sa lijeve strane i to je sve”, kazao je vještak Željko Karan, te dodao kako nije moguće utvrditi kada su povrede nastale.

Prema optužnici, Kahro Vejzović je sa dvojicom policajaca početkom juna 1992. godine učestvovao u premlaćivanju Ladimira Dragića u starom mjesnom uredu u Stuparima (općina Kladanj). U večernjim satima istog dana, navodi se u optužnici, Dragić je izvršio samoubistvo.

Zajedno sa Vejzovićem, sudi se i Safetu Mujčinoviću, Selmanu Busnovu, Nusretu Muhiću, Zijadu Hamziću, Ramizu Haliloviću, Nedžadu Hodžiću i Osmanu Gogiću, nekadašnjim pripadnicima Teritorijalne odbrane (TO), te vojne i civilne vlasti.

Kao svjedok Tužilaštva BiH, saslušan je Enes Gegić, nekadašnji načelnik policije u Lukavcu, koji je rekao da je optuženi Vejzović radio kao policajac u ovom gradu, osim u periodu od kraja maja do augusta 1992. godine.

“Čuo sam da je bio u Kladnju i u Stuparima kao aktivni policajac”, kazao je on.

Vejzović je optužen da je od maja do augusta 1992. godine mučio civile muškarce srpske nacionalnosti tokom ispitivanja u starom mjesnom uredu, osnovnoj školi i policijskoj stanici u Stuparima.

Pored ovoga, optužen je da je 20. januara 1993. godine Radovanu Đokiću stavljao pištolj u usta, tjerao ga da pije rakiju, te zapaljenu cigaretu ugasio na njegovom jeziku.

Svjedok je rekao kako su njegova sekretarica i komandir policije posebno vodili evidencije o smjenama, slobodnim danima i bolovanju policajaca. Odgovarajući na pitanja Odbrane, kazao je da su policajci radili više nego što je evidentirano.

On je dodao da je Vejzović dobio stan na korištenje u Lukavcu početkom 1993. godine.

Suđenje se nastavlja 31. oktobra.

Amer Jahić


This post is also available in: English