Članak

Prevoz muškaraca iz Potočara

23. Oktobra 2014.00:00
U nastavku suđenja Ratku Mladiću, svjedok Odbrane Miladin Mlađenović je ispričao kako je 12. i 13. jula 1995. godine prevozio civile i vojno sposobne muškarce koji su bili okupljeni u Potočarima.

This post is also available in: English

Svjedok je naveo da je radio kao portir u bratunačkom preduzeću “Vihor” kada je u julu 1995. godine od pretpostavljenih dobio nalog da preuzme autobus i vozi Muslimane iz Potočara.
Mlađenović je rekao da je 12. jula jedan autobus sa ženama, djecom i starijim odvezao do Kladnja, a da je 13. jula prevezao između 450 i 500 vojno sposobnih muškaraca iz “bijele kuće” u Potočarima do škole u Bratuncu.
U pratnji autobusa, kako je kazao, bio je jedan vojni policajac, a u školi ih je dočekala civilna policija. On je naveo da nije vidio da je bilo ko tukao ili maltretirao ta lica, kao ni da su oko “bijele kuće” bile lične stvari muškaraca.
Nakon što je emitovan video-snimak iz Potočara, Tužilaštvo je svjedoka pitalo da li i dalje tvrdi da nije vidio “ove gomile ličnih predmeta”.
“Da su bili toliki predmeti, ne znam kako bih ušao pred ‘bijelu kuću’”, odgovorio je Mlađenović. 
Mladić, bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je za genocid nad oko 7.000 srebreničkih Muslimana. Optužnica ga tereti i za progon više desetina hiljada civila koji su utočište potražili u blizini baze UNPROFOR-a u Potočarima.
Mladić je optužen i za progon nesrpskog stanovništva, koji je u sedam opština poprimio razmjere genocida, te za teror na civilima u Sarajevu i uzimanje “plavih šljemova” za taoce.
Na suđenju je okončano ispitivanje svjedoka Trivka Pljevaljčića, koji je izjavio da je tek poslije rata čuo za premlaćivanja i ubistva Bošnjaka koji su bili zatočeni u Kazneno-popravnom domu (KPD) u Foči.
Svjedok je potvrdio da je njegov brat radio od 1992. do 1994. godine kao stražar u ovom zatvoru, ali je naveo da je za zločine čuo kada su nakon rata počela hapšenja Fočaka optuženih za ratne zločine.
Tužilac Edward Jeremy je naveo da je u jednoj od presuda Haškog tribunala konstatovano da je brat svjedoka bio umiješan u jedno od premlaćivanja, a Pljevaljčić, kako je rekao, nije čuo za to. 
“Nisam čuo da je ijedan Musliman stradao u KPD-u”, rekao je svjedok na tvrdnju tužioca da je znao za zločine u vrijeme kad su se dešavali.
Na pitanja tužioca o pojedincima koji su osuđeni za zločine u Foči, svjedok je potvrđivao da su bili pripadnici jedinica Vojske Republike Srpske (VRS) u Foči, napomenuvši da su znali prelaziti i u druge formacije.
Pljevaljčić je naveo da je naziv grada Foča u ratu promijenjen u “Srbinje” kako bi se rimovao sa imenima drugih hercegovačkih gradova, kao što su Trebinje, Nevesinje… On je ostavio mogućnost da je nekima “Srbinje” moglo zvučati na nešto srpsko.
O dešavanjima u Rogatici svjedočio je Milenko Rajak, koji je predsjednik boračke organizacije u ovom gradu. On je dostavio spiskove poginulih boraca i civilnih žrtava, čime Odbrana namjerava da se suprotstavi tvrdnjama Tužilaštva da nije bilo sukoba i da muslimansko stanovništvo nije bilo naoružano.
Njegovo ispitivanje nastavlja se u ponedjeljak, 27. oktobra.

Marija Taušan


This post is also available in: English