Članak

Osumnjičeni Alić nije čuo za incidente

23. Oktobra 2014.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Konjicu, svjedok Odbrane Šefik Alić je kazao da nije čuo za neki incident vezan za Ibru Macića.

This post is also available in: English

Šefik Alić, koji je svjedočio uz prisustvo pravnog savjetnika Kadrije Kolića, jer se nalazi pod istragom, kazao je da ga je rat zatekao u Konjicu, i da je mobiliziran u Konjičku brigadu. On je naveo da je od 8. januara 1993. angažovan kao policajac u Vojnoj policiji Četvrtog korpusa Armije BiH (A BiH).

“Od maja 1993. sam bio komandir jedne smjene straže u ‘Musali’, a sa mnom je bio Hamdija Alić. Upravnik je bio Edhem Žilić”, naveo je Alić, dodavši da je u “Musali” ostao do razmjene zatvorenika.

On je kazao kako misli da je jedna smjena trajala 24 sata i da je na straži, osim njega i njegovog zamjenika, bilo još devet stražara. Također, naveo je da je vođena knjiga o svim ulascima i izlascima iz “Musale”, kao i dešavanjima.

Alić je rekao da su jedanput dolazila tri nenaoružana i nepoznata vojnika u “Musalu”, ali da su odmah otišli “kada je stražar zagalamio na njih”. Drugi put, kako je naveo Alić, u “Musalu” je ušao čovjek sa automatom i bombom, uz prijetnje da će da ubije Hrvate, ali je uspješno savladan.

“Čuo sam da je dolazio Midko Pirkić. U mojoj smjeni nije”, naveo je svjedok.

Šefik Alić je kazao kako se ne sjeća da je optuženi Macić bio u njegovoj smjeni. Dodao je da on ne zna za šta se Macić tereti, kao i to da nikada nije čuo za neki incident vezan za njegovo ime u “Musali”.

Tužilaštvo BiH tereti Ibru Macića da je od aprila do oktobra 1993. godine učestvovao u mučenjima i seksualnim zlostavljanjima zarobljenika u Osnovnoj školi “Musala” u Konjicu.

Naredni put, kao svjedok Odbrane, svoj iskaz trebao bi dati i Hamdija Alić, zamjenik Šefika Alića.

Suđenje se nastavlja 31. oktobra.

Povezani članci

Džana Brkanić


This post is also available in: English