Članak

Dokazi o Tomašici na Mladićevom suđenju

23. Oktobra 2014.00:00
Sudsko vijeće Haškog tribunala prihvatilo je zahtjev Tužilaštva da ponovno otvori dokazni postupak na suđenju Ratku Mladiću, kako bi prezentiralo dokaze o masovnoj grobnici Tomašica kraj Prijedora.

This post is also available in: English

Predsjedavajući sudija Alphons Orie u odluci je naveo da su forenzički dokazi pronađeni u masovnoj grobnici Tomašica “izuzetno relevantni za optužbe koje se stavljaju na teret Mladiću”.

“Vijeće je do sada saslušalo oko 60 svjedoka Odbrane od 300 predviđenih. Većina je svjedočila o dešavanjima u Sarajevu, a nijedan nije govorio o Prijedoru. Uzimajući to u obzir, Vijeće smatra da, s obzirom da je ovaj podnesak Tužilaštva upućen u ranoj fazi izvođenja dokaza Odbrane, Mladićevi branioci će imati mnogo vremena da iznesu kontradokaze u vezi s njima”, navodi se u odluci Sudskog vijeća.

Haško tužilaštvo je najavilo da će pozvati šest vještaka i sedam svjedoka, te unijeti 43 materijalna dokaza u vezi s posmrtnim ostacima pronađenim u grobnici Tomašica.

Ratku Mladiću, bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), sudi se za genocid počinjen 1992. godine u Prijedoru i još nekoliko općina, kao i za genocid 1995. u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata s teritorija pod srpskom kontrolom, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Haško tužilaštvo okončalo je dokazni postupak u decembru prošle godine.

Denis Džidić


This post is also available in: English